31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde ilimizde hareketlilik son aşamaya geldi. Her ne kadar adaylar konusunda partiler aceleci davranmasa da, bu seçimde ilk defa bu kadar geç açıklamaların yapıldığına şahitlik ediyorum. Normalde partilerin adaylarını açıklaması kasım sonu, aralık başı gibi olur ve adaylar da bu zaman zarfında çalışmalarını yaparlardı. Bu konuda büyük nüfusların yaşadığı bölgelerde seçim çalışmasını kısa zamana sığdırabilmek pek kolay olmayacaktır. Seçim bölgesinde kaç tane mahalle var veya kaç tane belde var gibi düşünceler olsa da, haberleşmenin büyük bir bölümü yine medya sayesinde gerçekleştirilecek. Sosyal medyadan adaylar kendileri paylaşımlar yapsa da, görüntülü, yazılı veya işitsel olarak da basın mensupları bu konuda adaylara yardımcı olacaktır.
Üstte böyle bir giriş yaptıktan sonra asıl Kayseri özeline bakalım derim. Mevcutta yer alan belediye başkanlarının yine kendi partilerinden aday olduğunu biliyoruz. Burada gözler genel merkez düzeyinde yapılan değişimin ne olacağına çevrilmiş durumda. Tıpkı daha önceki genel seçimde olduğu gibi ‘değişim yok, herkes devam’ mı denecek? Şu anda herkesin gözü şehirde oy konusunda ağırlığı olan AK Parti’ye çevrilmiş durumda. Cumhur İttifakı olarak 5 yıl boyunca Kayseri’de belediye başkanları çalışmalarını yaptılar. Bu dönemde de kimler nereden aday oldu diye merak ediliyor ya da mevcut isimlerden değişim yaşayacak var mı? İşte tüm bu sorular çerçevesinde fısıltılar devam ediyordu. Devam ediyordu dedim çünkü hafta ortasında normalde başkanlara veya adaylara genel merkezde tamamlanan sonuçlar fısıldanmaya başladı. Bu fısıltılar eşliğinde ilimizde birkaç değişimden söz edilse de, bunun ben 1 belediye dışında pek değişim yaşanacağını düşünmüyorum. Merkezde yer alan belediyelerin aynen devam edeceği görüşü çok ağır basan bir görüş ki, bu konuda da Büyükşehir’in adayının AK Parti’de Memduh Büyükkılıç olmasından sonra bir değişim yaşanmayacağını ortaya koymuş oldu. Sadece Develi konusunda bir değişim beklendiğini belirtmiş olayım. Bu konuda da mevcut Belediye Başkanı Mehmet Cabbar için herhangi bir eleştiri yapılmıyor. Bildiğim kadarıyla kendisi seçim beyannamesinde verdiği projeleri de hayata geçirmiş bir başkan. Sadece Büyükşehir’le entegre yapılacak birkaç proje bekleme de kalmış ki, onun dışında da iki dönemdir çalışmalar yapmış bir isim. Başkan adaylığı konusunda lobi etkili bir argümandır. Demek ki Mehmet Cabbar Başkan’ın lobisi diğer aday karşısında pek etkili olamamış.
Geçen günlerde aslında Felahiye ve Tomarza için de hareketlilikten bahsedilmişti. Hatta merkezde yer alan Hacılar ve Melikgazi için de aynı görüşler ortaya atılmıştı. Hacılar’da mevcut başkanın değişeceği, Melikgazi’de ise Palancıoğlu’nun hedefinin Avrupa olduğundan söz edilmişti. Bu söylemler birer fısıltıdan öteye gidemedi. He iki isim de konu ile alakalı genel merkezi işaret ettiler ve neticede bu söylemelerin sadece birer fısıltı olduğu anlatılmaya çalışıldı.
İktidar partisinde durum bu şekilde olurken diğer yandan muhalefet partilerinde açıklamalar yavaş yavaş yapılmaya devam ediyor. Sadece ana muhalefet Partisi CHP’de, Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak sorusuna cevap bulunulabilmiş değil. İl Başkanı çok önemli bir isim diyor. İYİ Parti diğer ilçelerde de açıklamalarını yaptı ve çalışmalarına başladı bile. Sadece İYİ Parti değil aynı zamanda Yeniden Refah Partisi, DEVA, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi gibi partiler de adaylarını açıklayarak çalışmalara başladılar. MHP daha önceden adaylarını açıkladığı için Cumhur İttifakı olarak cumartesi günü yeniden bir aday tanıtım toplantısına katılacak ve adaylarını bir de burada açıklayacak.
Dediğim gibi şu anda herkes cumartesi günü AK Parti’nin yapacağı aday tanıtım toplantısına gözünü çevirdi. Bakalım 31 Mart’ta yapılacak olan seçimler öncesinde kalan 57 günde nasıl bir çalışma yapılacak?..