https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


Türkiye büyüdükçe gelir dağılımı bozuluyor

Türkiye büyüdükçe gelir dağılımı bozuluyor


"Faizler %10’a düşürülecek. Yerli yatırımcı gerçeği gördü artık bankada parasını dövizde tutmuyor, TL’ye çevirip hisse senetlerine koşuyor. Geçen hafta 1,1 milyar dolar sattılar." dedi.

Bakınız Türk ürünlerinde yurt dışı talep patlaması yaşanıyor. İmalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını gösteren ihracat iklim endeksi kasımda 55,1 ile son 3 ayın zirvesinde. Peki Türkiye’ye neden sipariş yağıyor. Çünkü düşük faiz yüksek kur nedeniyle fiyatlar çok ucuzladı.

Firmalarımız mal yetiştiremiyor. İhracat artıyor, ithalat azalıyor, cari açıkta büyük daralma yaşanıyor. Hazinenin kasası doldu da taşıyor. Nakit dengesi kasım ayında 30,2 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı nakit dengesi kasımda 43,5 milyar TL fazla olarak gerçekleşti. Bu tablo nasıl oluştu? İhracat arttı, şirketler büyük paralar kazandı, yüksek vergi ödediler, hazine rahatladı."
(Necmettin Batırel
13 Aralık 2021)

'Ucu bucağı olmayan TIR kuyruğu! Türkiye'den ihracat atağı.
İhracat yüklerini teslim edecekleri Avrupa ülkelerindeki adreslere götürmek için yola çıkan TIR'lar, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda kilometrelerce yoğunluk oluşturdu. Oluşan kuyruklarla Türkiye’nin ihracatının engellenmeye çalışıldığını ifade eden TIR şoförü, Bulgaristan’a girdiklerinde de kuyruğun bitmediğini söyledi.

Türkiye’nin ihracatının engellenmeye çalışıldığını ifade eden TIR şoförü Mehmet Çiğin, “Dün akşam saat 22.00’da 23 kilometrelik TIR kuyruğuna girdik. Artık yarın sabaha geçebiliriz herhalde.
(İHA - Milliyet14 Aralık 2021 )

Habur'dan "giriş-çıkış" yapan araç sayısı:
2 Aralık Perşembe... 4 bin 363.
3 Aralık Cuma... 4 bin 572.
4 Aralık Cumartesi... 4 bin 188.

Habur... TIR trafiği" yükselen ekonominin... İhracat patlamasının...
Büyüyen Türkiye'nin... Somut göstergesi."
(8 Aralık 2021 Yavuz Donat )

"Borsa İstanbul rekor kırdı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne 32.88 puan artışla 2.190.61 puandan başladı. Açılışın ardından BIST 100 endeksi tüm zamanların rekorunu kırdı."
(15.12.2021 UZMANPARA)

"Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2020

En yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay %47,5 oldu

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2020 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2019 yılını referans almaktadır. Gelir hesaplamalarında, hanehalkı gelirleri hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir.

Son yapılan araştırma sonuçlarına göre; en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1,2 puan artarak %47,5'e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak %5,9'a düştü."
(TÜİK resmi sitesi)

Görülen ve anlaşılan odur ki
Türkiye büyüdükçe, toplumun yarısı  küçülüyor.
Çünkü ekonomideki büyüme ve refah payı adeletli dağıtılmadığı için alt ve orta gelir gruplarına  yansımıyor.

Bu nedenle toplumun yüzde 20 sini oluşturan 16 milyon kişi toplam gelirin yüzde 48'ine yakın gelir almış oluyor.

2021 yılında bu makasın dahada çok açıldığını düşünüyorum . 

Takdir ve yorum Sizin .