https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


‘Rastgele insan’ Özışık’a düğün havasında karşılama

‘Rastgele insan’ Özışık’a düğün havasında karşılama


Öncelikle bir bayramı daha geride bıraktık. Kurban Bayramı geride kalsa da mahalle mahalle, köy köy gezen bir isim her gittiği yerde davul-zurna ile karşılanıyor. Develi ve köylerinden tutun da, Pınarbaşı’na; Yozgat Boğazlıyan’dan tutun da Sarıkaya’ya kadar birçok yerde meydanlarda karşılanan kişi Vedat Ali Özışık’tan başkası değildi. Son olarak bayramın 3. veya 4. günü olsa gerek, Şarkışla’da bir çiftçi buluşmasına gideceğinden söz edilmişti. O ziyarette de aynı durum olacak mı diye merakla beklerken, gördüğüm manzara çiftçinin gerçekten bir mali genel kurul yerine seçimli bir genel kurula hazırlanıyor olmasıydı. Toplantılar için sosyal medyadan yaygın bir iletişim ağı kurulmuş ve buradan yapılan çağrılarda buluşmalar gerçekleştiriliyor. Bu buluşmalar öncesinde mahalle veya köyün meydanına gelen isimler, devletin üst kademe bürokratlarını karşılarcasına çocukların ellerinde çiçekler, araç konvoyları eşliğinde sanki düğün yapılıyor gibi bir program yapılıyor. Kalabalık o kadar eğlenceli ve şenlikli ki, dışarıdan bu işlerden uzak kişiler bu durumu görse, çiftçi neyi kutluyor diye sorabilir. Çiftçiler böylesi büyük kalabalık oluşturarak yaptıkları toplantılarda, sahipleri oldukları kooperatifin kendilerine destek olmasını ve artan maliyetlerin altında kalmamayı istiyorlar. Geçen gün bir karşılamada Vedat Ali Özışık’ı gördüm. Hani pandemi nedeniyle son yıllarda pek sarılamadığımız veya kucaklaşamadığımız günlerin acısını çıkartırcasına, her kendisini karşılamaya gelen kişiyle kucaklaşıyor, sarılıyor ve ‘sizin içinizden geldim’ dercesine selamlaşıyordu. Diyorum ya, çiftçi artık bir şeyler bekliyor. Bu değişim mi olur, iyileştirilme mi olur bilemem ama bu isteklerini mali genel kurulda çok net bir şekilde ifade edeceklerini görebiliriz. Mevcut Başkan Hüseyin Akay’da son günlerde bir hareketlenme var. Daha önce hiç alışık olmadığımız şeylerin görüldüğü iddia ediliyor. Hüseyin Akay için normalde ‘pek gezmez’ denilirdi! Ama bakıyorum da, Sayın Akay’da yanına aldığı bazı isimlerle köy köy gezmeye başlamış. Demek ki, çiftçinin Vedat Ali Özışık’a gösterdiği ilgiden kendisine haberdar olmuş ve böyle bir çalışma içine girmiş diye düşünüyorum. Ya da mevcuttaki kazanımları kaybetmemek adına, mali genel kurulda bir sürpriz yaşamamak için o da çiftçileri gezmeye başlamış. Tabi ne kadar her iki grup da çalışmalarını yapsalar da, bu ziyaretler ve basında söylemlerin çiftçiyi etkilediğini ifade etmek isterim.

Hüseyin Akay’ın bayram günü bazı televizyon kanallarında yaptığı açıklamalara kısaca değinelim. Öncelikle ‘Şeker Fabrikası’ konusunda her ne yapılır bilmem ama borsa olayını gerçekleştirebilirlerse, gerçekten güzel bir gelişmeye imza atmış olurlar. Tabi bunu yapabilmek için de bilançonun iyi olması ve borsaya girişte birçok denetleyici bağımsız firmanın onayını almak gerekir. Öyle ‘gel senin şirketin var, borsaya gir’ demekle borsaya girilemiyor. Büyük bir hazırlık gerekiyor ve bilanço konusunda da borsa öncesindeki denetimleri geçmek gerekiyor. Şirket eğer ki böylesi bir bilanço olayını gerçekleştirdiyse ne ala, yoksa işi zor ve bu konuda şu anda birçok şirket zorluk yaşamaya devam ediyor. Ha bu arada borsada da işlem görecek şirket hisse senedi bellidir. Bu sanırım ortaklığı zevale düşürecek sayıda olmaz.

Gelelim bir diğer konuya; Sayın Hüseyin Akay bir konuşmasında, "Rastgele insanlar burayı yönetmesin" diyor. İyi de benim bildiğim kadarıyla burada seçilebilmek için pancar kooperatifi üyesi ve dolayısıyla çiftçi olmak gerekmiyor mu? Bunda da çiftçilik için odaya kayıt vs. yapılması gerekmiyor mu? Yoksa dışarıdan bir şirket CEO’su gelip de, burada başkan adayı olabiliyor mu? Öyle oluyorsa ‘Sayın Akay zamanında neden çiftçi olmak için odaya kayıt yaptırdı ve çiftçi belgesi aldı ki?’ diyenler şimdi haklı olmaz mı? Bu arada oyuna talip olduğunuz insanlar için de ‘rastgele insanlar’ diyorsunuz ya, aslında onların da ‘çiftçi’ olduklarını unutmamak gerekmiyor mu? Bence yasada veya tüzükte ne varsa onu uygulamak hatta çiftçi kuruluşunu en iyi çiftçi yönetir ve hiçbir çiftçi ‘rastgele insan’ değildir sözünü özümsemek gerekir.

Yani kısacası Pancar Kooperatifi mali genel kurul öncesinde çiftçilerin nabzı yoklanıyor. Her iki grup da bazı ziyaretler gerçekleştiriyor. Bu ziyaretlerde ön plana çıkanlar tabi ki genel kurulda net bir şekilde görülecektir. Ama buradan çiftçinin siyasilere de göndermeleri var. Onlar da bırakın çiftçi kimi istiyorsa o başa geçsin. Siyasilerin bu zamana kadar söylemleri veya farklı tavırları şimdiden sonra bir kenarda olsun diyenler çoğunlukta. Anlayacağınız mali genel kurul öncesinde herkes eteğindeki taşı çiftçi huzurunda dökecek ve böyle bir kongre yapılacak. Divan teşekkülünü Vadet Ali Özışık ekibi alırsa genel kurulda bir ek madde gündeme gelecek ve o da seçim maddesi olacak ki, daha öncesinde de bu yapılmıştı.