https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


Pancar mali genel kurulunda siyasetçiler işe karışmayacak

Pancar mali genel kurulunda siyasetçiler işe karışmayacak


Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin mali genel kurulu yaklaşırken, yapılan çalışmalarda alınacak sonuçlar şimdiden merak konusu olmaya başladı. Özellikle eski başkanlardan Vedat Ali Özışık’ın başlatmış olduğu ‘Çiftçi Hareketi’ geçen günlerde farklı bir boyut kazandı. Daha öncesinde fabrika ve etrafında iş yapan birçok kuruluş, çalışanlara bir sıkıntı oluşmaması için sadece işlerine odaklanıp, bu süreçte çekimser kalırken, işin boyutu yaşanan bir hadise sonrasında tamamen değişti. Fabrika içerisinde olup, nakliye işi yapan bir kooperatifin sözleşmesinin iptal edilmesi hele bir de güçlü bölgelerden Develi gibi bir bölgenin nakliyesi konusunda böylesi bir sorun yaşanması, tarafları bir hayli küplere bindirmiş. Taraf olmayanlar bile bu yapılan uygulamadan sonra taraflarını seçtiklerini belirterek, Vedat Ali Özışık’ı yapılacak mali genel kurulda destekleme kararı aldıklarını ifade ettiler. Hüseyin Akay’ın karşısında olduklarını deklare eden çiftçilerin bu tavrı, birçok kesimden de destek bulmuşa benziyor. 10 binden fazla imza toplandığı dile getiriliyor ki, hala ‘çalışmalar devam ediyor’ denildi. Yani bu durum da güçlü bir şekilde mali genel kurula gelindiği ifade edilmiş oluyor. Pancar Kooperatifi seçimlerinde genelde bu oranda imza toplayan adayların seçimi kazanma konusunda sorun yaşamadıklarını net bir şekilde birkaç kez görmüştük. Aynı durum yine tekrar eder mi, bunu da mali genel kurulda göreceğiz.

Diğer yandan siyaset boyutuna bir göz atalım. Bu konuda pek konuşmak istenmiyor olsa da, yapılacaklar hakkında net ifadeler kullanıldı. Hatta fabrika çevresinde yaşanan olaylardan Ankara’daki siyasilerin de haberdar edildiğinden, bu durum karşısında da kimsenin dışarıdan mali genel kurula müdahale etmeyeceğinden söz edildi. Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda Vedat Ali Özışık’ın görüşmeler için Cumhurbaşkanlığı’na gittiğinden söz etmiştim. İşte orada yapılan görüşmeler neticesinde ilk ağızdan yapılan açıklamaya göre bir söz verildiği gündeme gelmişti. O sözü veren kişinin de Cumhurbaşkanı’nın en yakınındaki isim olduğu iddia edilmişti. Anladığım kadarıyla burada yapılan görüşme Cumhurbaşkanı’na iletilmiş ve gelen talimatta ‘çiftçi kendi seçimini yapsın, kimse müdahale etmesin’ olmuş. Bu durum karşısında da ilimiz siyasetçileri de olmak üzere kimsenin bu işte vitrine çıkarak, bir dahli olamayacaktır. Her aday kendi oyunu alacaktır. Kürsüye çıkıp konuşmak veya belli bir şekilde taraf olayından kaçınılacaktır. Siyasetçilerin tecrübelerine dayanarak bu durum karşısında zaten topa fazla gireceklerini de düşünmüyorum. Statta binlerde kişi karşısında düşülecek olumsuz bir durum, o siyasetçiler için ileriye dönük kariyerlerinde büyük yaralar oluşturabilir ki, bunu hiçbir siyasetçi kabul etmez, hele yaklaşan bir seçim döneminde. Ama yine de uğraşacağım diyenler ise perde arkasından uğraşabilirler ki bu da muhtemel bir durumdur. 

Sosyal medyadan yayın yapan Vedat Ali Özışık’ın yanındaki Develi Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı’nın anlattıklarını duyunca şok oldum. Yukarıda belirttiğim gibi kooperatifin sözleşmesi, kooperatif başkanın babası düğünde Vedat Ali Özışık ile karşılıklı oynadığı için iptal edilmiş. Bu nasıl bir olay anlam veremedim. Gülümseyerek ‘hadi canım oradan’ dedim. Yahu böylesi bir nedenle milletin ekmeği ile oynanır mı? Ben anlam veremedim verebilen varsa ben de bir şey demem.

Burada taşıyıcılar kooperatifinin başkanı diye ifade edeceğim çiftçi veryansın etti. Ağlasam mı, gülsem mi? Yapılan uygulama gerçekten böyle bir nedene dayandırılıyorsa, bu düşünce benim nazarımda sıkıntılıdır. Bunu söylemeden geçmek istemem. Yayını izlerken restleşmelerden tutun da mali genel kurula kadar geçecek süreçte neler yapılacağına kadar çok başlıklardan söz edildi.

Bu arada sosyal medya hesaplarından 2016 yılındaki bazı kovuşturma belgeleri de yayınlandı. Bu konuda daha öncesinde benim yasağım yok diyen kişinin de yurt dışına çıkış yasağı ile adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı yazıyordu. Bunu da açık bir şekilde beyan etmişler vesselam…