EDİTÖRÜN KÖŞESİ

Tarih: 21.06.2024 17:00

‘Kayseri Mahallesi' böyle mi düşünülmüştü?

Facebook Twitter Linked-in

Bu günlerde her kesimin bir söylemi olduğundan ve nasıl bir topluluk içinde yaşadığımızdan söz etmiştim. Hatta kapalı kapılar ardında yapılan fısıldaşmaların bile hat safhada olduğundan söz etmiş bu durumun tehlikeli boyutlara gelmeden herkesin eteğindeki taşı dökmesi gerektiğinden söz etmiştim. Gelinen nokta da şehrimizin her bir köşesinden farklı manzaralar olsa da işin boyutu yaz dönemi nedeniyle biraz daha farklı noktalara kaydırıldı. Kayseri hakkında son günlerde bazı bölgeler için fısıltıların olduğunu belirtmek isterim. Kulağıma gelen bu fısıltıların hangi mahalle veya semt hakkında olduğunu anlatmaya isterseniz biraz ipuçları vererek bahsetmeye başlayalım. 

Hatırlar mısınız yapımına başlandığında Kayseri’nin merkezindeki bu yer için ‘yaşayan bir şehir olacak’ ifadeleri kullanılıyordu. Hatta öyle açıklamalar yapıldı ki, içerisinde yer alacak olan çeşitli yerler sayesinde ‘eski Kayseri anlatılacak’ deniliyordu. Hatta yapılacak olan bir heykelden bile bahsedilmişti. Ölümsüz bir aşkın sembolize edilmesine kadar… Yani kısacası anlayacağınız bugün sizlerle paylaşacağım yer, adıyla namıyla ‘Kayseri Mahallesi’. Burası için dönemin Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki çok farklı söylemlerde bulunmuştu. Bakkalından berberine, kasabından fırınına kadar birçok esnafın bu mahalle içinde olacağını ve eski Kayseri’yi burada yaşayacaklarını, hatta şehir dışından gelenlerin bile ilk uğrak yerinin olacağından söz etmişti. 

Aslında Sayın Özhaseki’nin o dönemki söylemlerinden sadece ziyaretlerde yabancı unsurların burada uğrak yer olarak tercih ettikleri söyleniyor. Ancak Kayseri özelinde halkın burada pek yer almadığı ve alkolü içecekler nedeniyle bir kesim tarafından tercih edilen bir mekân haline döndüğü fısıldanıyor. Tabi bu durumda da, ‘burası kime fayda sağlıyor’ diye de dillendirilmeye başlıyor. 

Daha öncesinde çay bahçesi tarzında farklı bir yerleşke olan bu mahallede şimdiler bazı butik oteller, bazı canlı müzik olan yeme içme yerleri ve bir de belediye tarafından bazı vakıf veya organizasyonlara kiralanan yerler var. Gerisi hâlâ inşaat halinde. Ben de bu söylemlerden sonra neler oluyor diye bir gezeyim istedim. Evet, bir kesim burayı tercih ediyor. Onların da hani ‘sosyal amaçlı mekân yok’ diyenler olduğunu gördüm. Bir de şehir dışından bir hayli ziyaretçi geliyor. Demek ki iki düşünce hâlâ ortak bir noktada buluşamamış. Bakalım burası için kim nasıl bir çalışma içinde olacak? Ancak bu konuda sonsöz kiralamalar sona erdikten sonra kim de olacak? 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
G-F0G61HQYBB