https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Doç. Dr. Fatih Karaaslan


Dizde ön çapraz bağ yaralanmaları

Kış mevsiminin en keyifli etkinliklerinden biri hiç kuşkusuz kayak yapmaktır.


Ülkemizde sayısı giderek artan kayak merkezlerinin yanı sıra yurt dışına yönelik kış turizmi tercihindeki artış, kayak sporuna bağlı yaralanmaların da daha sık yaşanmasına neden oluyor. Bu yaralanmalardan en sık görüleni ise dizlerdeki ön çapraz bağ yırtıkları.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak,  son yıllarda spora olan ilginin artması nedeniyle ön çapraz bağ yaralanmalarında önemli bir artış olduğuna dikkat çekmek istedim. Kayak sırasında dizde meydana gelen yaralanmaların asla hafife alınmaması gerekiyor. Ağrı kendiliğinden geçse bile mutlaka bir hekime başvurulmalı. Çünkü ön çapraz bağ yaralanmaları zamanında tedavi edilmezse menisküste yırtığa yol açabiliyor, bunun sonucunda daha komplike bir tedavi zorunlu hale gelebiliyor. Dizlerimizdeki en önemli yapılardan olan ön çapraz bağ; Dizin iç ön tarafında çapraz şekilde yer alır ve dizlerin stabilizasyonunu sağlamak gibi son derece önemli bir işlev üstlenir. Dolayısıyla hem Spor yapmak hem de sağlam eklemlere sahip olmak için ön çapraz bağların sağlam kalması çok önemlidir. Ancak aniden dönüş yapmak, yön değiştirmek veya aniden durmak gibi hareketler nedeniyle dizin üzerinde oluşan yük; ön çapraz bağ bütünlüğünde bozulmalara yol açıyor. Kayak yapanlarda bu bağ yırtıldığında hastalar yaşadıklarını genellikle ‘Kayak yaparken dizim döndü. Dizimin içi acıdı’ gibi sözlerle anlatıyorlar.

“Ağrım geçti, iyileştim” demeyin!

Ön çapraz bağ yaralanmaları; dizde ani bir kopma hissi, şiddetli ağrı, eklemin içindeki kanama nedeniyle oluşan şişlik ile kendini belli ediyor. Bu yaralanmalarda yapılan en büyük hatanın ağrı ve şişlik geçtiğinde uzmana başvurmamaktır. Dizde büyük boyutta hasar varsa ağrı ve şişlik gibi yakınmalar bir haftaya kadar uzayabiliyor. Ancak ön çapraz bağ doğası gereği kendi başına iyileşemeyen bir bağdır. İlk yaralanmadan sonraki ağrının en büyük nedeni olan şişlik geçtikten sonra hastalar iyileştiklerini düşünerek doktora başvurmaya gerek duymayabiliyor. İşte bu durum ciddi sorunlara neden olabiliyor, çünkü hasarlı ön çapraz bağlarıyla spora devam edilirse bu kez tablo menisküs yırtığına ve kıkırdak hasarlarına kadar ilerleyebiliyor.