EDİTÖRÜN KÖŞESİ

Tarih: 31.12.2023 17:00

Da Vinci Robotu ve Kayseri’nin geldiği nokta

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri’de hayır hasenat insanımızın bir geleneğidir. Diğer şehirlerde pek rastlanmayan uygulama Kayseri’de aşırı diyebileceğimiz derece yoğun olan bir olgudur. Çalışarak kazancının bir bölümünü doğduğu topraklarda yaptığı eserlerle insanına hizmet etmeyi düşünen Kayserililer, bu konuda diğer şehirlerin de önüne geçmiş bir pozisyondadır. Her zaman ilimizin hayır konusundan yarışta olduğu dile getirilir. Öyle ki, bu hayır işinde de yine kendi insanı ile yarışan hemşerilerimizin yaptıkları ‘hayır’ işleri için şimdiden kendi adıma teşekkür ediyorum. Bu girişi yaparken asıl değinmek istediğim konuya vurgu yapalım isterim. 

İlimizde okul, sağlık ocağı, cami, kütüphane, aşevi gibi birçok eserin yapılmasında öncü olan hayırseverler olduğu gibi hastanelerde teçhizat bekleyen hastalar için de hizmet edenlerimiz oluyor. İlimiz için uzun zamandır alınması için kapıların çalındığı ancak yüksek maliyeti nedeniyle bir türlü temin edilemeyen bir ekip ve makineler sistemi nihayet hayırsever aileler tarafından temin edilerek Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi’ne bağışlandı. Bu bağış sonrasında sadece Erciyes Üniversitesi değil, Kayseri de bölgede tek olma hüviyetini elde etti. Cihazların protokol töreni geçenlerde yapıldı. Burada Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin Özkaya’nın imza aşamasındaki halini haberlerde görmüşsünüzdür. Aslında bu toplantıda ailelerin tüm bireyleri oradalardı. 

Burada hayırsever ailelere de parantez açarken, olayın biraz da parasal kısmını aktaralım isterim. Yaklaşık değeri 2.2 milyon Avro civarındaki cihazlar için iki grup maliyeti üstlenmiş. Demiryaka Holding ve Turkuaz Grubu bu makinelerin alınmasında destek olan şirketler. Bu şirketlerin başında da Özkaya ve Baktır Aileleri var. Hacılarlı her iki aile de yıllardır hem doğdukları topraklar Hacılar için hem de doydukları toprak Kayseri için ellerinden geleni yapıyorlar. Daha geçen yıl aramızdan ayrılan büyükleri adına bir kütüphaneyi Hacılar’da yaptırmışlardı. Her iki aile fertlerini de tanırım. Allah hayırlarını kabul etsin. 

Şimdi gelelim alınan cihazların kısaca Kayseri’ye neler kazandırdığına ve nelerde kullanıldığına! Türkiye’de fakülteler arasında ‘Da Vinci Robotu’na sahip olan 7. üniversite olan Erciyes Üniversitesi Gevher Nesine Tıp Fakültesi Hastanesi bölgede de tek oldu. Ankara’nın doğusunda tek üniversite olan Erciyes Üniversitesi bundan sonrasında çok küçük kesikler yapılarak hasta konforunu artıran, acısını azaltan çok kaliteli ameliyatlar yapma yetisine de haiz oldu. 

Yaklaşık 1999 yılından beri dünyada kullanılan, 2005 yılından itibaren de ilk versiyonu Türkiye’ye gelen bu cihazla üroloji ve kadın doğum başta olmak üzere çok sayıda ameliyat yapılabiliyor. Kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi gibi çok çeşitli branşlarda oldukça komplike ameliyatlar bu robotik cerrahi sistemi ile gerçekleştirilebiliyor. Özellikle prostat cerrahisinde, mesane kanseri, böbrek tümörleri, kolon kanserleri, jinekolojik kanser ameliyatları, kalp damar cerrahisi ile ilgili çok çeşitli kapak ameliyatları hatta oftalmoloji alanında çeşitli göz ameliyatları bile bu robotik cerrahi sistemle yapılıyor. Özellikle kanser cerrahisinde kullanılması hastalara daha sorunsuz ameliyatlar gerçekleşmesinde yardımcı olacak.

Bir teşekkür de bu konuda kapı aşındıran Başta Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kemaloğlu ve Prof. Dr. Fatih Horozoğlu’nu da kutlamak gerekiyor. Umarım, bu gibi hayırlar sayesinde tıpta daha da ileri seviyede bir olmaya devam ederiz…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
G-F0G61HQYBB