https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


Büyüyen Türkiye'nin;küçülen orta sınıfı

Büyüyen Türkiye'nin;küçülen orta sınıfı


IMF ‘ in Dünya Ekonomik Görünümü  ile ilgili  bu yılki  raporuna göre, Türkiye’nin yüzde 9’luk büyüme oranı ile alanında rekor büyüme gerçekleştirmesi beklenmektedir. 
Türkiye’yi İngiltere (6.8) takip ediyor. ABD’nin büyümesi yüzde 7’den 6’ya gerilemiş görünüyor. Almanya’nın büyümesi de önceki öngörülenden (3.6) daha geri (3.1) olacakmış.

Türkiye’de genel kabul görmüş bir kanaate göre , Ak Parti’nin ve Tayyip Erdoğan’ın 20 yıldır orta sınıfın oylarıyla iktidarda kaldığı inancı yaygındır. 

Çünkü orta sınıf Ak Parti ye oy verirken bir ümitleri de kendilerini orta sınıftan  kurtarılmasıydı. 

"MetroPoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar, sosyal medya hesabından dar gelirli vatandaşlar arasında yapılan anketin sonuçlarını paylaştı. Aylık geliri 3000 TL ve altı seçmenlere yönelik gerçekleştirilen araştırmada "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz ?" sorusu soruldu.
Anket sonuçlarına göre tüm aylarda AKP, dar gelirli vatandaşların en çok tercih ettiği parti oldu.  
(2021-09-14 , Timetürk)

Ak Parti iktidar  2002-2012 arasında kişi başına gelirimizi 3 bin dolardan 12 bin dolara çıkarmıştı. Ancak son yıllarda 7- 8 bin dolara düştüğü konuşulmaktadır. 

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın üç yıl önce Yeni Ekonomik Program açıklamasında
“Önümüzdeki üç yıllık seçimsiz dönem, paradigma değişimi çerçevesinde yapısal reformlarla ekonomide planlanan köklü dönüşüm ve değişimi tamamlamak için bir fırsat penceresi sunmaktadır"
diyerek enflasyon 2021’de yüzde 8’e ineceğini belirtmişti.
(4 Ekim 2019)

Oysa geldiğimiz noktada 
enflasyon ve hayat pahalılığı  orta sınıfın  belini gerçekten bükmektedir.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) hangi ülkede işçilerin yüzde kaçının asgari ücretle çalıştığına dair araştırmaya göre 2010 yılında Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranı yüzde 43. Ancak bu araştırma en az 10 işçi çalıştıran iş yerlerini kapsıyor. 10’dan daha az işçi çalıştıran firmalar da eklendiğinde bu sayının ciddi bir  oranda yükseleceği  gerçek dışı değildir. 

Zira SGK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de çalışan kayıtlı işçi sayısı 15 milyon 203 bin 423.
Bunların 6 milyon 390 bin 19’u ise asgari ücretle çalıştı. Bu da kayıtlı işçilerin yüzde 42’sinin asgari ücretle çalıştığını göstermektedir.

Asgari ücretle çalışan oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 0,8 ile İspanya ve yüzde 0,9 ile Belçika,
olmakla birlikte en yüksek olduğu ülke yüzde 8,3 ile  İrlanda olduğu anlaşılmaktadır. 

TÜİK ' in 15 Kasım 2021, raporuna göre ;
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım-ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,10 arttığını açıklamıştır. 

ILO’nun sosyal güvenlik raporuna göre, emeklisi en fakir birkaç ülkeden biri Türkiye Örneğin, Uganda’da ortalama emekli maaşı ülkenin yoksulluk sınırının yüzde 43.5’ine karşılık gelirken, Mozambik’te bu oran yüzde 32.7. Türkiye’de ise 21.7

Bu krizde başta; esnaf , çiftci, işci , memur , emekli olmak üzere   orta ve sabit gelir grubunun zamlar ve kur artışı nedeniyle  her geçen biraz daha fakirleştiği  açıkta  görülmektedir. 

Tüm bu gerçekler karşısında ;
"memleket büyüyor ortalık güllük gülüstanlık
içindeyse  bizim halimiz neden böyle?” sorusunu
soran vatandaş sayısının her geçen  gün biraz daha arttığı gözlenmektedir. 

Fakat seçmenlerin  büyük  çoğunluğunda   yaşanılan   ekonomik sıkıntıların muhalefet tarafından çözüleceğine dair  halâ tam  bir güven ortamı oluşmamıştır.

Bu nedenle AK Parti’nin
ekonomik sıkıntı yaşayan orta sınıf  vatandaşların  sorunlarını  en kısa zamanda  gidermesi gerekmektedir. 
Bunun ilk işaretinin de asgari ücretin belirlenmesinde gösterilebileceğini düşünüyorum. 

Takdir ve yorum Sizin .