https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


Bürokrasi  ve bürokrant

Bürokrasi  ve bürokrant


"Şu anda Antalya’da yaşanan bir çok sıkıntıların altında bazı kamu kurumlarının işleyişlerindeki yavaşlıktan da kaynaklanıyor. Titriniz olmadan herhangi bir vatandaş gibi herhangi bir devlet dairesinde işlerinizi çözümlemek için gidiniz bakalım neler yaşıyorsunuz"?
(Teslime Tosun. 30-11 1021
Antalya Haberal Gazetesi)

"Buzlar Çözülmeden" Cevat Fehmi Başkut'un aynı isimli  eserin den uyarlanmış bir tiyatro oyunudur.

Oyunda , halka  hizmet etmesi gereken  bürokratların  halka efendilik yapma alışkanlığı   gülerken düşündüren bir tarzda eleştirilmektedir.

Olaylar, kış mevsiminin zor  geçtiği bir Anadolu kasabasında  yaşanmıştır.

1960 yılında   yaşanan  darbe sırasında akıl hastanesinden kaçan bir gurup söz konusu ilçeye gelerek Ankara’dan atandıklarını söyleyip asıl Kaymakam ve diğer idarecileri derdest ederek yönetimine el koyarlar.

Halk darbe dönemlerinde bu tür görev değişikliğinin  normal olabileceğini düşünerek gelenler hakkında  şüphe duymaz.
Ancak yeni yönetim her ihtimale karşı  tedbir olarak İlçenin , İl ve Ankara ile  tüm iletişim kanallarını keseler.

Bu arada, devlet kurumlarındaki dilekçe verme zorunluluğunu ve bugün git yarın gel anlayışını ortadan kaldırarak iş ve işlemleri hızlandırmış , zenginlerdende para almak suretiyle kısa sürede   bir çok sorunu halletmişlerdir.

Ancak geri kalan sorunların çözümü için yeni yönetimin zamanı sınırlıdır. Bu nedenle Kaymakam  sürekli "buzlar çözülmeden" tüm işlerin bitmesini gerektiğini söylemektedir.
Çünkü  buzlar çözülüp ilçe ile İl ve Ankara arasında  iletişimin kurulması  halinde gerçeğin ortaya çıkacağını bilmektedir. 
Çok geçmeden gerçekler ortaya çıkar ve bürokrasi yeniden işbaşı yapar.



Bu eser, devletin önemli kademelerinde büyük başarılara imza atmış bir bürokratın, BÜROKRANT’a dönüşmeme mücadelesinin sadece iz düşümüdür. Asla rövanşist duygular ile kişilerden ya da kurumlardan öç almak için kaleme alınmamıştır.

Bu eserin yazarı Faruk Çebi, devletin kılcal damarlarına ve kozmik odalarına giren; hukuksuz yollarla kamu kaynaklarına çöken; devleti ele geçirmek için fütursuzca ihtilal yapıp, işi ülkeyi esir almaya kadar sürdüren çeteleri en güçlü oldukları ve değişik yöntemlerle de herkesi susturdukları bir dönemde (2008-2012) susmayarak deşifre eden bürokrat olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.
(Tanıtım Bülteninden)

Takdir ve yorum Sizin .