https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


BAKAN ÖZHASEKİ VE DOĞU´NUN PARİS´İ, DİYARBAKIR!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın daveti üzerine ilimizden gazeteci arkadaşlarımızla birlikte geçtiğimiz perşembe günü Diyarbakır´a gittim. Daha öncesinde de bu ilimize ziyaretlerim olmuştu. Kayserispor ve Erciyesspor´un maçları dolayısıyla yaptığım ziyar


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın daveti üzerine ilimizden gazeteci arkadaşlarımızla birlikte geçtiğimiz perşembe günü Diyarbakır´a gittim. Daha öncesinde de bu ilimize ziyaretlerim olmuştu. Kayserispor ve Erciyesspor´un maçları dolayısıyla yaptığım ziyaretlerde fazla gezme şansı bulamamış birisi olarak bu gidişimde birazcık çevreyi gezme fırsatı buldum.                   

Diyarbakır son yaşanan olaylardan sonra yaşam tarzı olarak tamamen değişim yaşamış diyebilirim. Konaklama alanları konusunda (biraz sonra geniş bilgiler vereceğim ) öyle televizyon kanallarından gösterildiği gibi köhne-yıkık diye tabir edeceğimiz bir eve pek rastlamadığımı belirtmek isterim.

Diyarbakır´a havayoluyla İstanbul üzerinden geçtik. Havaalanına inerken etrafı hafif sis olmasına karşın gözlemleme şansı buldum. Hemen havalimanı yanı başında 10-15 katlı modern yapılaşma dikkatimi çekti. ?Acaba buralar yeni mi yapılıyor?´ sorusu aklıma gelirken diğer yandan da şaşkın bakışlarla etrafı inceleme başladım. Daha sonrasında havaalanına inip, havaalanı binasını görünce şaşkınlığımı gizleyemedim. İlimizde yer alan havalimanının 3 veya 4 katı büyüklüğünde bir yapıdan bahsediyorum. Kayseri havaalanını ne zaman büyütecek diye düşünürken, ?adamlar´ Diyarbakır´a yatırımı yapıp kullanmaya başlamışlar bile. Havaalanından çıktıktan sonra ise önce bir şeyler yiyelim dedik ve tarihi Suriçi´ne giderek, buradaki esnafla tanışma fırsatı bulduk.

Suriçi Diyarbakır´ın kurulduğu günden bu yana tarihi ve eski mekanlarından birisi. Buranın tarihi çok eskilere dayandığı gibi etrafındaki yapılar da tarihi dokuya dahil edilmiş. Hatta etrafında UNESCO tarafından koruma alanı olarak ifade edilen Hevsel Bahçeleri var. Esnaf iş yönünden bir hayli yoğun. Yemek konusunda Diyarbakırlılar evlerde değil de, dış mekânlarda genelde de Suriçi ve çevresindeki yeme-içme mekânlarında zamanlarını geçiriyorlar. Burada geçmişte yaşanan ve günlerce esnafın kepenk kapamasındaki Hendek Olayları´ndan eser kalmamış. Ortam cıvıl cıvıl. Yemek sonrasında konaklayacağımız otele geçtik. Tabi burası bildik Suriçi´nin dışında ve yeni oluşan Diyarbakır merkezinde. Sur dışındaki alanlarda yapılaşma son derece gelişmiş. Modernizasyon yönünden Kayseri´ye yapılmayan buraya yapılmış dersem yanlış olmaz. Sosyal yaşam gece geç saatlere kadar akışını sürdürüyor. Yani anlayacağınız gelişmiş bir şehirden bahsediyoruz. Çok önceleri Diyarbakır için söylenen bir söz vardı: ?Doğu´nun Paris´i? Bu tabiri burası için söylemek çok doğru bir ifade. Diyarbakır´da bu bölgelerin dışında birde Sur ve etrafını inceleme fırsatı bulduk. Harabe olarak görülen ve çatışmaların yaşandığı yerlerin büyük bir bölümü yıkılmış. O dönem yaşananlardan iz kalmaması için yoğun çaba harcanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burada 10 Milyar (eski parayla 10 Katrilyon) bedelle yatırım yapıldığını ve inşaatların hızla devam ettiğini belirtiyor. Devasa bir miktardan bahsediyoruz. Evet, bu miktarın Kayseri´de harcanması sanırım bu şehri iki ya da üç kat daha modern hale getirir. Bu kadar devasa harcama yapılmasına karşın, bölgenin insanın beklentisi bitmiyor. Yapılan yatırımı yeterli bulmuyorlar. Yatırımlar demişken göreve geldiği günden buyana bölgeyi karış karış gezen Bakan Mehmet Özhaseki, insanlar tarafından çok seviliyor. Bölge insanı sorununu veya sıkıntısını anlatmak için Bakan Mehmet Özhaseki´nin yanına gelerek yardım istiyorlar. Gerçi Bakan Mehmet Özhaseki de vatandaşla iç içe. Korumalara dahi müdahalede bulunarak vatandaşla yakından ilgileniyor. Sorunu olanı hemen not alıyor ve çözüm için girişimlerde bulunuyor.

Cuma namazı çıkışıydı. Diyarbakır´daki en eski ve büyük camilerden olan Ulu Cami´nin avlusunda vatandaş, Bakan Mehmet Özhaseki´yi görünce koşup yanına geldi. Kimisi derdini anlatıyor kimisi de fotoğraf çektiriyordu. Anlayacağınız Bakan Mehmet Özhaseki´nin burada yaptıkları bölge halkı tarafından da takdir ediliyor. Anlaşmalarda bölge insanını kırmadan işlemleri yürütmek isteyen Bakan Özhaseki, bürokratlarına aynı talimatları veriyor. İnsanların da bu hoşuna gidiyor. Sorun olduğunda bizzat Bakan´dan yardım isteyerek, aradaki köprüleri de kaldırmış oluyor. Daha ne olsun! Bölge insanı da bunu istiyor. Cami çıkışında genç bir arkadaş yanıma geldi. Kalabalık ve Bakan´ı takip ediyordu. Bana ?Bakan Bey hangi otelde kalıyor´ diye sordu. ?Hayırdır´ diye cevap verdim. Sonrasında genç derdini anlatmaya başladı. ?Bizim vekillerimiz böyle gelip de bizim derdimizi dinlemiyor. Üst düzeyde isimler de öyle pek buraya gelmiyor. Gelseler de yoğunluğu görüyorsunuz. Bakan Bey, devamlı buralarda. Ben de derdimi kendisine burada anlatamadım. Bari gideyim de otelde anlatayım diyorum? dedi. Evet işte bölge insanı daha önceki seçimlerde oy verdiği parti vekillerinden pek yakınlık göremediğini açık bir şekilde dile getiriyor.

 Bakan Özhaseki´nin partisinden iki vekili bulunan Diyarbakır´ın diğer vekilleri HDP´li. Hal böyle olunca da vatandaş derdini çözecek birilerini arıyor. Bakan Mehmet Özhaseki´yi de bu anlamda kendilerini yakın görüyorlar. Bu durumu Bakan Bey´in için de yer aldığı partisi de yakından takip ediyor. AK Parti´de Bakan Mehmet Özhaseki´nin bölge halkıyla ilişkileri Cumhurbaşkanı´nın da ilgisinden kaçmıyor. Sanırım 2019 sonrasında da bu bölgeler konusunda Bakan Özhaseki siyasetin içinde ve etkili olmaya devam edecek gibi görünüyor.   

İşte Diyarbakır´da yaptığımız kısa gezide aldığım notlar. Bu arada Bakan Mehmet Özhaseki´nin bu ilde yaptığı açıklamalar dikkat çekmeye devam ediyor. Yaptığı açıklamaların bundan birkaç yıl önce olması halinde, ?bölge halkı soğuk rüzgârları estirir mi? ?diye düşünür, hatta bir karşı refleks olacak diye beklerdik. Ama otelde Diyarbakırlılara yaptığı konuşmada resmen HDP´yi de kastederek verdiği mesajlar ayakta alkışlandı. Teröre destek verenlere yağdı gürledi ve halktan da destek istedi. Bu sözler sonrasında Özhaseki bir ara ayakta alkışlandı. Diyorum ya, Diyarbakır yeni mekânları ve yükselen binaları ile sadece il içindeki değil, çevresindeki diğer vilayetlerdeki insanların da dikkatini çekiyor. Her geçen gün nüfusu artıyor. Dış göç alan bir il durumunda. Yaklaşık 2 milyona yaklaşan nüfusu ile doğuda gelişen bir şehir olarak karşımızda duruyor. Yapılan onca yatırım sanırım nüfus olarak değil ayrıca bölge zenginliği olarak da uzun süre yaşayacaktır.    

Bu arada bölge gezisi derken, Bakan Mehmet Özhaseki yaptıkları çalışmaların yoğun olduğu diğer bir il Şırnak´taki çalışmalar için de bir gezi programı ayarlayacağını ve Kayseri basınına buradakileri de anlatacağını söyledi. Ne diyelim, Diyarbakır ve bölgeye yapılanlar büyük bir kalkınma politikası, umarım yatırımların bir bölümü Kayseri´ye de ulaşır?