https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


Atatürk'ten, Aziz Sancar’a uzanan; eğitim, bilim ve Teknofest'in başarısı

Atatürk, Milletlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri için Eğitim ve Bilimin önemini bilen büyük bir Devlet Adamı ve BAŞÖĞRETMEN’dir.


Atatürk, Milletlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri için Eğitim ve Bilimin önemini bilen büyük bir Devlet Adamı ve BAŞÖĞRETMEN’dir.

Bir taraftan Cephede Kurtuluş Savaşına devam ederken bir taraftan da Ankara’da ‘Maarif (Eğitim) Kongresi’ni toplayarak her fırsatta Eğitim ve Bilime verdiği önemi göstermiştir.

"Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder."

"En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır"

"En önemli ve verimli vazifelerimiz Milli Eğitim işleridir. Milli Eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu şekilde olur."

"Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz"

"Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur."

"Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır."

1 Mart 1922’de TBMM’de yaptığı konuşmada da “Eğitim, hükümetin en verimli ve mühim görevidir.” diyerek

Eğitim Sisteminin aynı zamanda BİLİMSEL olması gerektiğini savunmuştur. 

"Ordunun ve devletin doğru yönetilmesi ile ilgili emirler verebilirim. Ama bilim alanında emir veremem. Bilim adamlarının beni aydınlatmasını isterim. Bana bilimin doğru yolunu gösterin ki onu izleyebileyim."

"Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonra, akıl ve ilmin kılavuzluğunu kabul edenler benim manevi mirasçım olurlar."

"Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin haricinde yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, delalettir."

"Milletimizin siyasi, içtimai hayatında, milletimizin fikri terbiyesinde de rehberimiz ilim ve fen olacaktır."

"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir."

"İstiklal Göklerdedir " sözleriyle de Bilim ve Bilim Adamlarına verdiği önemi her fırsatta vurgulamıştır.

Son yıllarda Ülkemizde yapılan Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji etkinliği olan

TEKNOFEST’e ilkokul, ortaokul, lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile mezunları katılabilmekte ve gençlere, kişisel ve mesleki becerilerini geliştirebilmeleri için pek çok imkân sunulmaktadır.

Bu konuda TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar,

"Geçtiğimiz yıllarda TEKNOFEST için yola çıkarken 'bir hayalimiz var' diyorduk. İşte bugün hayallerimiz gerçeğe dönüşmeye, filiz vermeye başladı. Dünyanın hızla değiştiği bu çağda, dönüşümün ve ilerlemenin en büyük rüzgârının teknoloji olduğunu görüyoruz.

TEKNOFEST 7'den 77'ye, Al Bayrağımızı en yukarıda göreceğim diye ısrar eden, yılmadan azimle çalışan Milletimizin asil ruhudur. Değerli genç kardeşlerim, mühendis bir yol arkadaşınız olarak sizlere tavsiyem, önünüze çıkan engeller sizi asla yıldırmasın. Yerleşik düzen sizi yanlışa itse de etikten, ahlaktan ve hak bildiğiniz yoldan asla ayrılmadan çok çalışın.

Bir konu üzerinde çalışırken muhakkak geleceğin trendlerine odaklanın. Yaptığınız her işin özgün ve size ait olmasını önemseyin. Bunlara dikkat edin. Azimle çalışmaya devam edersek Allah'ın izniyle Dünya'nın en iyisi oluruz." diyerek Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda gençlere yeni hedefler göstermektedir.

"Bu ödülü Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde kazandım” diyerek kazandığı Nobel Kimya Ödülü’nü Anıtkabir’e teslim eden Prof. Dr. Aziz Sancar'da TEKNOFEST e katılarak; Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine çok değer verdiğini belirterek;

"Gençler, çok çalışın. İşler iyi gitmediğinde inatçı olun. Hep Fatih'i söylerim ' Ya ben onu alırım Ya o beni alır'. O düşünce ile iş yapın. Memleket sevgisini unutmayın. Memleket sevgisi olmadan bir şey yapılmaz" sözleriyle Gençlere tavsiyelerde bulunmuştur.

iHA ve SİHA’larla Dünya savaş stratejisini değiştiren ve TEKNOFEST’e katkılarıyla şimdiden birçok genç için ROL MODEL olan Sayın Selçuk Bayraktar'ı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Bu vesileyle 18 Ekim’de kaybetmiş olduğu Türkiye’nin İHA ve SİHA başarısının ve Milli Teknoloji Hamlesinin öncü isimlerinden BAYKAR Makine’nin kurucusu ve Sevgili Babası Özdemir Bayraktar’a Allah’tan Rahmet,  Ailesine ve yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum.

Takdir ve yorum sizin.