https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


Anlayana hikayelerin dilinden dersler

Aşk ve Gül Bahçesi Hikayesi


Kasabanın birinde, güzelliği dillere destan bir kız yaşarmış. Kendisiyle evlenmek isteyen uzak ülkelerden gelen nice prensi, asili, zengini, yakışıklı delikanlıyı reddetmiş. Kimseleri kendine layık görmüyormuş.
Kıza aşk besleyen, aynı kasabada yaşayan genç bir delikanlı da bu kızı istemiş.  Ama kız onu da beğenmemiş. Bizim delikanlı günün birinde kasabadan ayrılmış. Başka birine aşık olup evlenmiş, çocukları olmuş, yeni bir hayat kurmuş.
Uzun zaman sonra yolu yaşadığı güzel, şirin kasabaya düşmüş. Aklına bir zamanlar aşık olduğu kız gelmiş, ona ne olduğunu merak etmiş. Tanıdık bir yaşlı adam, güzel, büyük bir gül bahçesi olan evi göstererek kızın evlendiğini söylemiş. Kimseleri beğenmeyen güzel kızın kiminle evlendiğini görmek istemiş. Kocasını evden çıkarken görmüş. Kızın kocası şişman, kel, çok çirkin ve kaba bir adammış. Üstelik zengin de değilmiş. Nasıl oldu da böyle biriyle evlendiğini merak eden adam, kızın kocası gittikten sonra evin kapısını çalmış. Kız kapıyı açınca adamı tanımış. Adam sormuş:
– Sen ki hiç birimizi beğenmedin, nice kısmetlerini geri çevirdin, nasıl oldu da böyle biriyle evlendin demiş?
Kız da ona:
–  Sana cevabı vereceğim fakat önce gül bahçemdeki en güzel gülü koparıp getireceksin, yalnız tek şartım, bahçede ilerlerken geriye dönmeyeceksin.
Adam peki demiş ve çok güzel güllerin olduğu bahçede ilerlemeye başlamış. Önce çok güzel sarı bir gül görmüş. En güzel gül bu derken biraz ilerde daha güzel kocaman pembe bir gül daha görmüş. Tamam, budur işte diye düşünürken daha ilerde muhteşem güzellikte kırmızı bir gül goncası gözüne ilişmiş. Bir türlü karar verememiş, en güzel çiçeği bulacağım derken bir de bakmış ki bahçenin sonuna gelmiş, geriye dönemeyeceği için bahçenin sonunda yaprakları solmuş cılız bir gülü mecburen koparıp kıza götürmüş.
Kız gülü almış ve adama demiş ki:
– Bak gördün mü? Her zaman daha iyisini bulacağını düşünürken ömür geçer de sonunda en kötüsüne razı olmak zorunda kalırsın. Bu yüzden gençlik bitmeden elindekinin değerini bilip, yetinebilmeyi öğrenmek gerekir.
Hayat akarken birçok fırsatla karşılaşırız. Kimimiz fırsatların değerini bilir, kimimiz ise birçok fırsatı kaçırıp görmeden yanı başından geçip gider. Ömür dediğin yoldan geçerken aynı şartlar altında bir daha geçemeyiz. Bir hedefe öylesine kilitleniriz ki karşımıza çıkan diğer fırsatları kaçırırız. Bir gün bir bakmışız hedeflediğimiz noktadan da uzaklaşıp çok farklı bir noktaya gelmişiz. Hayatımıza dönüp baktığımızda geriye kalan sadece kaçmış birçok fırsat ve bize kalan içimizi kemiren “KEŞKE” diye yankılanan düşüncülerimiz.
Aç Gözlülük
Bu hikâyeyi hem erkekler   hem de kadınlar açısından anlatan versiyonunu duymuş, okumuş, ya da dinlemiş olabilirsiniz.
Bu nedenle tercih hakkını okuyucuya bırakarak her iki    versiyonunu birlikte uyarlamaya çalıştım.
ERKEKLER İN / KADINLAR IN  gidip kendilerine bir EŞ bulabilecekleri bir mağaza açılmıştır.
Mağaza 5 katlıdır
ve her kat çıkıldıkça, ERKEKLERİN /KADINLARIN  özellikleri de yükselmektedir.
Mağazada sadece tek bir
kural geçerlidir:
Herhangi bir katın kapısından içeri giren erkek/kadın o kattan alış-veriş yapmak zorundadır ve eğer bir üst kata çıkmak isterse, tekrar
aşağı katlara inemez.
Bir gün bir grup erkek/kadın arkadaş, kendilerine EŞ  seçmek için mağazaya gider,
Ve
1.KAT:
“Bu kattaki kadınların/erkeklerin  çalışacak bir işleri var ve çocukları da severler.”
Erkekler/Kadınlar  yazıları okur ve şöyle derler:
“Eh, hiç yoktan iyidir ama bir de üst kata bakalım.”
2.KAT:
“Buradaki kadınların / erkeklerin  iyi bir işleri var, çocukları severler ve son derece güzellerdir/yakışıklıdırlar ”
Erkekler /Kadınlar
“Hımmmm hiç fena değil ama acaba bi üst katta ne var?”
3.KAT:
“Buradaki kadınların/erkeklerin  çok iyi birer işleri var, çocukları severler, son derede güzeldirler/yakışıklıdırlar ve ev işlerinde de yardım istemezler.”
Erkekler /Kadınlar :
“Aman Allah'ım, çok etkileyici ama yukarıda başka katlar da var.”
4.KAT:
“Buradaki kadınların/erkeklerin  işleri çok iyi, çocukları çok severler, gayet güzel/yakışıklı  olup, ev işlerine yardım edilmesini istemezler ve ayrıca son derece çekicidirler.
Erkekler / Kadınlar şaşkınlıktan yutkunmaya başlarlar:”
“İnanılmaz, bir üst katta bizi neyin beklediğini bi düşünün!”
Ve bir kat daha çıkarlar.
5.KAT: şunlar yazmaktadır:
“Bu kat boştur ve sadece erkekleri/kadınları memnun etmenin mümkün olmadığını kanıtlamak için konmuştur. Çıkış soldadır; umarız inerken merdivenlerden yuvarlanırsınız.
Yanınızdakinin kıymetini bilin, bazı değerler kaybedince anlaşılır.
Takdir ve yorum Sizin