https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


Algı ve panik yerine, sağduyu ve sükunet

Algı ve panik yerine, sağduyu ve sükunet


Pandemi döneminin sarsıcı ekonomik, jeopolitik sonuçlarıyla bütün Dünya gibi Türkiye de yüzleşmeye başladı .
 
Avrupa’da enerji fiyatları yüzde 150 nin üzerinde  arttığını biliyoruz.ABD’de yüzde 39’luk fiyat artışları yaşanıyor. İkinci el araç fiyatları sadece bir ayda yüzde 12 artmış. Avrupa’da; doğal gaz fiyatları yüzde 250 - 300  arttı. Ayçiçeği yüzde 30 artmış. Almanya’da TÜFE yüzde 18,4 artmış. Gıda fiyatları Fransa’da yüzde 28, Avrupa genelinde yüzde 34,4 artmış durumda.
Salgın nedeniyle Dünyada ve Türkiye de Turizm sektörünün hali ortada . Enerji’de, doğalgazda büyük ölçüde  dışa bağımlıyız.
Muhalefet partileri ise  bu durumu  iç siyasi malzemeye dönüştürüp Türkiye’ye karşı silah olarak kullanmaya çalışmaktadırlar.

Bu nedenle Türkiye' ye yönelik içeriden-dışarıdan dört koldan bir saldırı planı uygulanmaktadır.
Fetö ve Pkk ' nında içinde bulunduğu çok geniş bir çerçevede yürütülen “organize” bir çalışma ile 
Türkiye’nin temelleri hedef alınarak ekonomik sorunlar silaha dönüştürülüp toplumsal çatışma zemini hazırlanmaya çalışılmaktadır.
ABD ve Avrupa ile ortak  çalışılarak yeni  bir gezi  iç isyan denemesi yapılmaya çalışılmaktadır. 

Ak Parti Hükümeti ise düşük faiz , yatırım , isdihdam , rekabetci kur ve ihracat odaklı bir ekonomi politikasına yönelmiştir. 
Böylece pandemi dönemiyle döviz kazandırıcı hizmetlerin ön plana çıkması ile beraber ihracata dayalı rekabetçi kur sistemine dayalı bir  büyüme modeli uygulamaya başlamıştır.

İhracat dayalı büyüme modeli faydalarına baktığımızda;
Döviz girdisinin artması ile beraber ülkemiz ihracatının ithalatı karşılama oranı yükselmekte ve bu da toplam olarak satınalım gücümüzün artmasına imkan sağlamaktadır. 
Dünya sıralamasında gayri safi milli hasıla verileri üzerinden üst sıralarda yer almak toplam refah seviyesinin arttırılmasını beraberinde getirmektedir.
(Gözde Engin
İstanbul 25.02.2021)

"Rekabetçi kur ihracatçıların ortaya attığı bir yaklaşım ve ‘bir ülkenin para birimi yabancı paralara karşı değer kaybederse o ülkenin ihracatı artar’ şeklinde özetlenebilecek bir ekonomi hipotezine dayanıyor. Ekonominin en iyi bilinen hipotezlerinden birisi paranın dış değeriyle dış ticaret arasındaki ilişkiyi ortaya koyan yaklaşımdır. Ülke parası yabancı paralara karşı değer kaybederse ihracat ucuz hale geleceği için artar, ithalat ise pahalı hale geleceği için azalır. Doğru bir hipotezdir  bu.  Ama her hipotez, altındaki varsayımlar ve çevrelendiği koşullarla ele alınıp değerlendirilmelidir."
(Mağfi Eğilmez.
Kasım 01, 2020)

IMF, Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5,8'den yüzde 9'a yükseltti. Çin  yüzde 8,  Euro Bölgesi  yüzde 5 
14 Ekim 2021 09:08
(Mağfi Eğilmez . T 24)

Geçmişten günümüze  Türkiye’de  haklı olarak eğer döviz kuru ve enflasyon  yükselirse  ekonomi kötü demektir algısı vardır . 
Bu nedenle son günlerdeki  döviz kurundaki hareketlilik neticesinde yine  halkımız paniklemiş ve ortalık yangın yerine  dönmüştür. 
Bu nedenle yine aynı faiz lobisi mantığı ile  kur çıkarsa faizi yükselt. Kur biraz düşsün. Sonra faizi  yeniden yükselt . Aynı kısır  döngü devam etsin ve hep faiz lobisi kazansın mantığı harekete geçirilmek istenmektedir. 

Bu durumda uygulanmak istenen yeni politika muhatapları na ve halka tam olarak anlatılamadığı için  yaşanmakta olan belirsizliğin  etkisi beklenenden büyük ve bir  manipülasyona  neden olmaktadır. 

Bu gün ki  ekonomik sıkıntı pandami nedeniyle artan tedarik zincirindeki aksamalar ve tüm Dünyada artan enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle  hükümetin tercihi ve icraatı ile ilgili bir sorundur. 
Hükümet doğru  yada  yanlış yapar . Yanlış yapan hükümet, hesabını sandıkta verir , sonucuna katlanır ve  ilk seçimde gitmek zorunda kalır. 
Demokrasinin gereği de bu değil midir ?

Ancak 23 Kasım dan beri  özellikle Fetö ve Pkk yandaşları nın   sosyal medyayı kullanarak yaptıkları kışkırtıcı sokak çağrıları ancak ve ancak bulanık suda balık avlamak isteyenlerin işine yarayacaktır. 

AK Parti iktidara geldikten sonra  milletin ekmeğini büyüttüğü, refah seviyesini yükselttiği için girdiği her seçimi kazandı. 2 - 3 bin dolardan aldığı milli geliri 11- 12  bin dolara kadar yükseltmeyi başardı ve yaklaşık 20 yıldır Milletin çoğunluğunun tercihi ile iktidarını sürdürmektedir.

Ancak salgının etkilerinin son günlerde tüm Dünya ekonomilerinde  olduğu gibi  Türkiye ekonomisinde de hissedilmeye başlamasıyla birlikte bir  takım sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. 

"Ülkemizi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışı üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız. Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz" diyerek yeni ekonomi politikasının stratejisini belirlemiştir. 

" Büyük ekonomik buhranların büyük siyasi sonuçları olur.
Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur."
(Süleyman Demirel)

Bekleyelim görelim ve kararımızı  2023  te sandıkta verelim diye düşünüyorum. 

Takdir ve yorum Sizin .