https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Hüseyin Döngel


20.YY’DA KÜRŞAD RUHLU ALTAY KARTALI OSMAN BATUR-1

Milletletlerin tarihin akışı içinde , maziden atiye coşkun akan ırmaklar gibi devamlılığında milli ve manevi kahramanların kıymet biçilmez yerleri vardır.


Türk tarihinde de Altaylardan Türkistan’a Anadolu’dan Balkanlar’a Avrupa’ya Hintten Yemenden Afrika çöllerine ulaşıp hakimiyet kurmalarında, Türk milletinin başına gelen gailelerin bertarafında, yeni mefkurelerin zihinlere ve kalplere nakşedilip , milli bir rehber haline gelmesinde bu abidevi kahramanlarımız Türk milletinin taşıyıcı kolonları olmuşlardır. Yiğitsiz bir millet yetimdir. Türk milletini soylu yapan Osman Batur gibi kahramanlarımızdır. Osman Batur, bugün yine Çin zulmüne duçar olan Dogu Türkistanının ,Uygur Türklerinin milli kahramanıdır.
Pek çoğumuz Güney Amerika’yı, Che’yi biliriz de Doğu Türkistan’ı, Osman Batur’u nedense bilemeyiz. Bu, bir bakıma bizim kendimizi unutuşumuzdur.
Bugün Çin hakimiyetinde sözde bir özerk bölgedir Ata yurdumuz Doğu Türkistan .Çinliler adını “Sinkiang” olarak değiştirmişlerdir. Uygur, Kazak, Özbek, Kırgız ve birçok Türk kaviminin ve Kaşgarlı Mahmutu da bağrında ağırlayan Türk vatanıdır burası.
Çinliler ile Türklerin tarihi mücadelelerini inceleyenler Çin’in Türk yurtlarına daima büyük bir iştiha ile baktığını, yayılmacı ve işgalci politikalarla sömürgecilik yaptığını bilirler. Ve yine bilinir ki Türkler de Çin’in bu tavrına tepkisiz kalmamışlar, karşılıklı mücadeleler tarih boyu süregelmiştir. Bu mücadelelerde sayısız Türk kahramanının adı geçer. Bunların içinde 40 arkadaşı ile Çin Sarayını basarak , Çin yönetimine baş kaldırıp esir Türkleri kurtarma mücadelesi veren Kürşad, Osman Batur birer tarihi kahraman olarak hafızalarda yer etmiştir. Türkistan coğrafyasında 20. Yüzyılda Çin zulmüne tek başına başkaldırıp kitleleri peşinden sürükleyen er kişidir o. Osman Batur , Çin’in istilacı tavrına Doğu Türkistan’da akıllara durgunluk veren ve hayranlık uyandıran bir mücadele örneği sergilemiştir.
Peki Kimdir bu Osman Batur?
Doğu Türkistan’ın yetiştirdiği en büyük kahramanlardan, büyük bir dava adamı olan Osman Batur, 20. Yüzyılda en büyük mücadeleyi vermiş bir efsanedir. Kahramanlık ve cesaret timsali Kürşad ruhlu bir yiğittir Osman Batur. Ölüme giderken bile milletini düşünen, “Ben can verebilirim; milletim, dünya durdukça mücadeleye devam edecektir.” diyebilen ender dava adamlarından birisidir. Osman Batur, Doğu Türkistan’in  Altay ili Köktogay ilçesi Kürti köyünün Aral yaylasında doğdu.
Osman Batur’un ismi ve mücadelesi henüz kendisi hayattayken bir efsane hâlesine büründü. Halkın içine derinlemesine nüfuz etti. Osman Batur, orta halli bir  Hayvancılık ile uğraşan bir  ailenin oğluydu. Dedesi din adamı idi. 40 yaşına kadar doğduğu bölgede hayvancılık ile  uğraşarak geçimini sağladı. Dedesi Töles, davalarda, anlaşmazlıklarda hakimlik yapan, sorunları çözen, itibarlı bir kişiydi. Babası Silam, köydeki çocuklara ders veren, dinî bilgi sahibi, eğitimli biriydi.
Osman, Batur, iri yapılı, uzun boylu ve çok güçlü idi. Çok konuşmayan, iyi sır saklayan, çok cesur, , yastığının altında hep tabanca bulunduran, sadağını kemerinden çıkarmayan, bir atı otlarken diğer atı evinin yanında hazır tutan, dindar, savaşta dahi namazını ihmal etmeyen, darda ve olağanüstü durumlarda hemen çözüm yolu bulan, ilerisini görebilen, tahminleri kuvvetli, ayrıca halkını canından çok seven milliyetçi bir ruh yapısına sahip , onurlu bir kavga adamı idi.  Osman Batur, bütün ömrünce Altay topraklarının ve Doğu Türkistan’ın Çinlilerden ve Ruslardan kurtarılmasını amaç edinmiş bir büyük dava ve mücadele adamıdır.
Onun yetişmesinde , Böke Batur’un büyük emekleri vardır.
Daha 10 yaşında iken usta bir binici ve iyi bir avcı olmuştu. 12 yaşına geldiğinde ise,Altay’da yaşayan Kazakların ünlü bir  kahramanı olmuştu.Bunun bu olağanüstü hali, Böke Batur’un dikkatini çekti. Böke Batur O’nu himâyesine aldı. İyi bir silahşor, usta bir dövüşçü olarak yetişmesine katkıda bulundu. Sonra çete savaşlarının inceliklerini öğretti. 1934 yılında   Stalin Rusyası’nin yardımı ile ihtilal yaparak iktidara gelen Türk Celladı Çinli Faşist General Şeng Şi Say’in  Doğu Türkistan topraklarındaki Türklere yönelik baskı ,zulüm ve katliamalarının artması  ile birlikte tepki hareketleri de kuvvet kazanmış ve  bu yeni mücadele aşaması Osman Batur’un yükselmesine zemin hazırlamıştı.