https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Nasuh Durmaz


2023 seçimlerinin ipuçları

2023 seçimlerinin ipuçları


Prof. Dr. Özer Sencar’ın sahibi olduğu Metropoll Araştırma’nın  Ocak ayı araştırmasında seçmenlerin yüzde 42’si Millet İttifakı’nın ve muhalefet partilerinin Türkiye’yi yönetmeye hazır olmadığını düşünüyor.
Hazırlıklı olduğuna inananların oranı ise yüzde 46 çıktığı görülmektedir.

 Bir başka sonuca göre  ise CHP seçmeninin yüzde 13.3’ü, İYİ Parti seçmeninin yüzde 16.7’si, HDP seçmeninin yüzde 25.9’u, DEVA Partisi seçmeninin yüzde 53.1’i muhalefetin yönetmeye hazır olmadığı görüşünde.

Demek ki muhalefet, Türkiye’yi daha iyi yönetecekleri konusunda kendi tabanını tam olarak ikna edebilmiş değil. Kendi tabanını tam olarak ikna edemeyen, diğer parti seçmenlerini nasıl ikna  edecek?

Özer Sencar bunu muhalefetin halkta heyecan yaratacak politikalar üretememesine bağlıyor.

Demek ki muhalefet, sorunlara çözümler üretebileceği konusunda henüz kitleleri ikna edebilmiş değil.  

Zira  kamuoyu yoklamaları iktidardan kaçışın muhalefet saflarına doğru olmadığını, oraya doğru olanın da sınırlı kaldığını gösteriyor.

Örneğin Optimar’ın 10-16 Mart tarihleri arasında 2002 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı kamuoyu araştırmasından çıkan sonuçlara göre 

Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna cevap verenlerin yüzde 68.7’si ekonomi demiş. Onu yüzde 7.1’le işsizlik takip ediyor. İkisini birlikte aldığımızda ise ekonomi ve işsizlik yüzde 75.8’le ilk sıraya yerleşmiş durumda.

“Peki sizce bu sorunu hangi parti çözer?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 33.8’i AK Parti diyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 29.9 çıkıyor. Üçüncü sırada yüzde 7.1’le HDP, dördüncü sırada ise yüzde 6.7’yle İYİ Parti geliyor. MHP çözer diyenlerin oranı ise yüzde 5.2 çıkıyor.

Bugün bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’ sorusuna kararsızlar dağıtıldığında ankete katılanların yüzde 38.7’si AK Parti yanıtını veriyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 25.1 çıkıyor. Geçen aya göre CHP’de bir puanlık gerileme söz konusu. İYİ Parti yüzde 11 çıkarken, MHP yüzde 10.5’le dördüncü sırada geliyor. HDP’nin yüzde 9.7 çıktığı ankette Saadet Partisi ise yüzde 1.1 alırken, DEVA Partisi de yüzde 1.1’le onu takip ediyor.

 Kendisini ‘kararsız’ veya ‘fikri yok’ olarak tanımlayan hala yüzde 25 civarında  geniş bir kitle  iktidardan uzaklaşma eğiliminde ancak  kendine muhalefet saflarında bir yer bulabilmiş değil. Gri alanda beklemektedir.
Bu nedenle bu kitle   muhalefet saflarında yer alan partilerden birine de oy verebileceği gibi AK Parti’ye bir kez daha şans tanıması da mümkün olabilir . 

Dolayısıyla İktidarın  ekonomi konusunda süratli bir yapılanmaya gidip kriz belirtileri ortaya çıktığı anda piyasalara güven verici tedbirleri süratle devreye sokması gerekiyor. Yoksa bir panik başladı mı önünü almak mümkün olmayabilir. Belli ki toplum test ediliyor. Toplumun kodlarıyla oynanmaya çalışılıyor.

Takdir ve yorum Sizin.