Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim son buldu, fiyatlar eski seviyeye döndü

Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim son buldu, fiyatlar eski seviyeye döndü

Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim son buldu, fiyatlar eski seviyeye döndü

Yaz aylarında tüketimin azalmasıyla indirime giren yumurta fiyatları, sezonluk düşüşün sona ermesiyle eski seviyelerine geri döndü. Son zam ile birlikte kafes yetiştiriciliğiyle üretilen çiftlik yumurtasının tanesi 4 TL’ye çıkarken, 30’lu koliler ise 120-125 TL aralığında satılmaya başladı.

Yaz aylarında azalan talep nedeniyle yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim, tüketimin tekrar artış göstermesiyle sona erdi ve fiyatlar yeniden eski seviyelere geldi. Özellikle kafes yetiştiriciliğiyle üretilen çiftlik yumurtalarına yapılan son zamlarla fiyatlar, indirim öncesindeki seviyelere ulaştı. Bir adet yumurtanın fiyatı 4 TL’ye yükselirken, marketlerde 30’lu yumurta kolileri ortalama 120-125 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

’’Yumurta fiyatları geçen yılki fiyatlar ile aynı’’
İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yıldırım, yumurta fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, yumurta fiyatlarının geçen yıla oranla şu anda aynı fiyatlar ile satıldığını belirtti. Tüketimin azalmasıyla birlikte yaz aylarında yumurta fiyatlarında gerileme olduğunun altını çizen Yıldırım, ’’Üretici zarar ettiğinden dolayı kışın tüketimin artmasıyla fiyatlar yükseldi. Bu fiyatlar maliyetlere yakın fiyatlardır. Yumurta fiyatlarında bölgesel fiyatlandırma diye bir şey yok. Kars’ta ne kadarsa İstanbul’da da aynı fiyattan satılır. Yumurta fiyatları üretim fazla olduğunda düşer maliyetlerin altına gelir. Zarar edildiğinde hayvan kesimleri başlanır bu seferde yumurta fiyatlarında yükselme olur. Geçen sene 30’lu yumurta fiyatı 125 liraydı şu anda da aynı fiyatlarda satılıyor’’ dedi.

’’Marketler bazen kendi istediklerine göre fiyatlandırma yapabiliyor’’
Yıldırım, ’’Marketlerin yumurta fiyatlarında kendi istediklerine göre fiyatlandırma yapabildiğini belirterek gezen ve organik yumurtada tanesi 10 liraya kadar çıkan fiyatları görebilirsiniz’’ dedi. Yıldırım, ’’Normalde geçen yıl ile bu yıl arasında kullandığımız malzeme maliyetlerine zam geldi fakat yumurta fiyatları aynı kaldı. Yumurta tüketiminde kış ve yaz farkı var. Kışın daha fazla yumurta tüketiliyor. Maliyete gelen zamlar yumurta fiyatlarına henüz etki etmedi üstüne koyulmadı. Yumurtanın bu saatten sonra yükseleceğini düşünmüyorum. En son gelen zam tane başına 50 kuruştu. Organik yumurta ve gezen tavuk sayımız ülkemizde az. Bazen gördüğümüz krem renkli kahverengi olan yumurtaları organik ve köy yumurtası diyerek 300 - 500 liralara satıyorlar. Bu konuda insanların dikkat etmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.