Tarih: 17.07.2024 15:00

’Yukarı Sakarya Havzası’nda Arazi Tahribatını Dengeleme Projesi’ devam ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C Tarım ve Orman Bakanlığı (OGM, TRGM, TAGEM) desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (CEM) tarafından yürütülen ’Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Yaklaşımının Ulusal Düzeyde Yaygınlaştırılması Projesi’ hız kesmeden sürdürülüyor.
Söz konusu proje ile Yukarı Sakarya Havzası’nda bulunan Sivrihisar ilçesinde de yürütülen iklim dostu tarım ve ormancılık uygulamaları Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO) Modülleri çerçevesinde, 26-27 Haziran 2024 tarihlerinde Bursa ilinde bir ’Saha Günü’ etkinliği gerçekleştirildi. Saha Günü’nde Sivrihisar Yalınkat Ana Kadın Kooperatifi üyelerinin Bursa’daki Uludağ Yiğitali Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İsabey Kalkınma Kooperatifi’ni ziyaret etmeleri sağlandı. Ziyaretler sırasında kooperatifler arasında bilgi alışverişi yapıldı ve yapılan sohbetlerle edinilen tecrübeler paylaşıldı. Yaşanılan zorlukların ardından elde edilen başarı hikayelerinin paylaşılması hem misafir hem de konuk kooperatif ortaklarının motivasyonunun arttırılmasına vesile oldu. Yapılan ziyaretlerle kadın kooperatiflerinin işbirliklerinin güçlendirilmesi, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlandı.

Rüzgar erozyonunun önlenmesi amacıyla 5 bin metre uzunluğunda rüzgar perdesi uygulaması yapılacak
Tarım Bakanlığı ve FAO ortaklığında hazırlanan proje kaynağı ile Sivrihisar ilçesinde uygulama çalışmaları başlatılan proje kapsamında şu ana kadar; nadas alanlarının değerlendirilmesi, hayvancılıkla iştigal eden yetiştiricilerin kaba yem ihtiyacının karşılanması ve topraktaki azot miktarının artırılması amacıyla 250 dekar alanda 5 çiftçiye yüzde 100 hibeli Macar Fiği tohumu sağlanarak ekimi gerçekleştirilmiş; nadas alanlarının değerlendirilmesi amacıyla Koçaş mahallesinde 27 çiftçiye 300 dekar alanda yüzde 100 hibeli sertifikalı nohut tohumu ve leonardit gübresi temin edilerek ekimi sağlanmış; hayvan gübresinin tarlalarda kullanılmasını sağlamak amacıyla 2 adet katı gübre dağıtma makinesi yüzde 100 hibeli olarak Paşa Kadın ve Nasrettin Hoca köylerinde çiftçilerin kullanımına sunulmuş; su tasarrufu amacı ile 108 dekar alanda 6 çiftçiye şeker pancarında damlama sulama sistemi yüzde 100 hibeli olarak gelecek sezon kullanıma sunulmak üzere temin edilmiş; 500 dekar alanda 33 çiftçiye yüzde 100 hibeli organik gübre ve buğday tohumu dağıtımı ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmiş; üretilecek ürünlerin kurutulması amacıyla raflı sistemli kurutma ünitesi hibe edilmiş; kadın çiftçilere yönelik olarak 500 metrekare alanda sera kurumu yapılmış ve 100 dekar mera alanında mera ıslahı amacı ile tuz çalısı dikimi gerçekleştirilmiştir. Proje çerçevesinde bundan sonraki süreçte de Tarım Okulları ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve seracılık alanında uzman ekiplerce uygulamalı eğitim verilmesi, rüzgar erozyonunun önlenmesi amacıyla 5 bin metre uzunluğunda rüzgar perdesi uygulaması yapılması planlanıyor.

Projenin toplam bütçesi 16 milyon dolar
Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında küresel ölçekte Arazi Tahribatının Dengelenmesi’ne (ATD) yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansında (COP 12) ülkelerin arazi tahribatının dengelenmesine yönelik ulusal hedeflerini belirlemesi kararlaştırıldı. Türkiye ulusal hedeflerini belirleyen öncü ülkelerden biri olurken; ATD yaklaşımının ulusal düzeyde yaygınlaştırılması, belirlenen hedeflere ulaşılması, gerçekleşmelerin izlenebilmesi ve ATD hedeflerinin faaliyete dökülmesi amacıyla bakanlık adına Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile ’Arazi Tahribatının Dengelenmesi Yukarı Sakarya Havzası Projesi’ hayata geçirildi. Projenin toplam bütçesi 16 milyon dolar olurken, 2,4 milyon dolarlık kısmı GEF’ten (Uluslararası Çevre Fonu) yüzde 100 hibe olarak temin edildi. Projenin ’Bileşen 3’ çerçevesinde; iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere Yukarı Sakarya Havzası’nda iklim dostu tarım uygulamaları ile ilgili kurumsal kapasite geliştirme, farkındalık oluşturma ve proje sahasındaki bazı alanlarda demonstrasyon faaliyetleri yürütülüyor. Proje ile Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi (SOY) uygulamaları sektörler arası koordinasyonla havza temelli, entegre ve katılımcı planlamayla gerçekleştiriliyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB