Tarih: 22.08.2024 17:05

Yozgat’ta 60 yıl önce Hollanda’ya göç eden Türk kadınlarının fotoğrafları sergilendi

Facebook Twitter Linked-in

Hollanda Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 1964 yılında imzalanan İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümü dolayısıyla Yozgat’ta "Öncü Türk Kadınları” adlı fotoğraf sergisi açıldı. Serginin açılışına Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Nathalie Lintvelt de katıldı.
Türkiye’den 1960’lı yıllarda Hollanda’ya çalışmaya giden kadınları anlatan serginin açılışı, Yozgat Belediyesi Büyük Sinema Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergi açılışına Yozgat Vali Vekili Adnan Kayık, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Nathalie Lintvelt, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, POMEM Müdürü Zafer Kişi ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, ilk olarak kadın göçünü anlatan fotoğraflar ve kadınların hayat hikayelerinin yer aldığı sergiyi gezdi.
Sergi gezisinin ardından kültür merkezinde düzenlenen programda konuşan Yozgat Belediye Başkanı Arslan, Hollanda Büyükelçiliği ile önemli bir etkinliğe imza attıklarını belirterek, “Yozgat’ın dış ülkelerle ilişkileri son derece farklı ve güçlü bir bağ var. Bu noktada yaklaşık 60 yıl önce Yozgat’tan insanlarımız biraz daha hayat gailesi içerisinde Avrupa’ya göç ettiler. Rızıklarını, geçimlerini orada aradılar. Çok büyük bir cesaret örneği gösterdiler. Dilini bilmediği, tamamen yabancı olduğu ülkeye ilk defa evinden çıkmış, köyünden çıkmış insanlar Avrupa’ya gittiler ve orada yaşamaya başladılar. 60’lı yıllarda oralara gitmek büyük bir cesaret işiydi, onlara hayran olmamak mümkün değil. Aynı zamanda oradan kazandıklarıyla sadece maddi değil, aynı zamanda manevi kazanımlarıyla da memleketimize çok büyük katkıları oldu. Onların her birine canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Lintvelt ise, Hollanda’da yarım milyona yakın Türk vatandaşının yaşadığına değinerek, “Hollanda hükümeti bu yıl, 60 yıl önce Hollanda’ya gelen Türklerin gelişini kutluyor. 60’lı yıllarda gelenlerle birlikte Hollanda’da yarım milyona yakın Türk kökenli insan yaşıyor. Bu zamanda Yozgat’tan da Hollanda’ya göç eden vatandaşlar oldu. Hollanda Büyükelçiliği’nde de Yozgat kökenli birçok arkadaş çalışıyor. Bu sergimizi Bursa, İstanbul ve Sorgun’un Bahadın beldesinden sonra Yozgat’ta da sergilemekten gurur duyuyoruz. Bu sergi ile öncü Türk kadınlarını ön plana çıkarmak istedik. Bu kadınlarımız yol gösterenler konumuna geldiler, emekleriyle Hollanda’ya çok büyük katkıları oldu” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yozgat Belediyesi Sürmeli Müzik Topluluğu tarafından konser verildi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB