Yeşil Artvin Derneği’nden Cerattepe açıklaması

Yeşil Artvin Derneği’nden Cerattepe açıklaması

Yeşil Artvin Derneği’nden Cerattepe açıklaması

Artvin’in Cerattepe bölgesinde Cengiz Holding tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin Rize İdare Mahkemesi tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptal edilmesi üzerine durdurulmasının ardından Yeşil Artvin Derneği’nden ilk açıklama geldi.
Artvin’in Cerattepe bölgesinde Cengiz Holding tarafından 2016 yılından beri yürütülen madencilik faaliyetleri dün durduruldu. Yeşil Artvin Derneği, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) itirazda bulunulmuştu. AYM proje için hak ihlali kararı vermiş ve yeniden yargılamanın önünü açmıştı. Rize İdari Mahkemesi, 11 Temmuz’da ‘Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı’ projesine verilen ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Bunun üzerine Artvin Valiliği, 20 Ağustos’ta işletmeye madendeki faaliyetleri durdurması için yazı gönderdi.
Yaşananlara ilişkin Yeşil Artvin Derneği’nden ilk açıklama geldi. Dernek binasında düzenlenen basın açıklamasına Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, kararın maden şirketine tebliğ edildiğini ve valilik tarafından da kamuoyuna duyurulduğunu ifade ederek, Artvin halkı için oldukça önemli bir karar olduğunu dile getirdi.
Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda dernek avukatı Bedrettin Kalın ise, “Bu karar ile 30 yıllık Cerattepe mücadelesinin en önemli aşamalarından bir tanesi gerçekleşti. Kazandığımız bir davanın üzerinden 7 yıl boyunca bize tesis edilmesini bekledik. Bu nihayetinde olmuş oldu” ifadelerini kullandı.