Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanlığı’ndan artan gıda fiyatlarına çözüm önerisi

Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanlığı’ndan artan gıda fiyatlarına çözüm önerisi

Yeniden Refah Partisi İl Sekreteri Ferudun Öztaş yaptığı yazılı açıklama ile artan gıda fiyatlarına dikkat çekti ve çözüm önerileri sundu.

Yeniden Refah Partisi Kayseri Başkanlığı İl Sekreteri Ferudun Öztaş,  artan gıda fiyatlarında yapılması gereken önerilerini anlattı. Yazılı bir açıklama ile konuya değinen Öztaş açıklamasında şöyle dedi: “Yıllardır çözülemeyen bir problem olan gıda fiyat artışları sürekli olarak karşımıza çıkmakta, vatandaşın canını yakarken birilerini ise ihya etmektedir. Aslında sorun çözülemeyen değil çözülmeyen problemdir. Üreticiden tüketiciye kadar herkesin birbirini suçladığı ama suçlunun bulunamadığı sektörde herkes bir şeyler anlatsa da, çeşitli yorumlarda bulunsa da, çözüm üreten maalesef bulunamamıştır. Kimseyi rakamlara boğmadan sorunu şu şekilde özetleyebiliriz.

İlk olarak gıda sektörü desekte her ürünü kendi içerisinde değerlendirmeli sorunu ve çözümü o ürüne özel geliştirmeliyiz. Süt ve süt ürünlerinin fiyat artış nedenleri ile marulun fiyat artış nedenleri aynı olmadığı gibi sorunun çözümü de aynı değildir. Ocak ayı başından itibaren artışını hissettiğimiz süt ve süt ürünlerinin fiyat artış sebeplerine bakacak olursak karşımıza şunlar çıkıyor.

Öncelikle süt aldığımız hayvan ırkımız yanlış. 30 Lt sütü aynı besleme ile alacakken yanlış ırk seçimi nedeniyle 15 Lt süt alıyoruz. Bir işletmede daha az teçhizat ve bakım masrafları kullanarak 100 inek beslenmesi yerine 10 ayrı evde 10 inek beslenerek maliyet ve bakım masrafları artmaktadır. Kooperatif tarzında süt üretim çiftlikleri kurularak yetiştiriciler birleştirilmelidir.

Doğru besleme ve bakım süt hayvanlarına yapılmamakta, yetiştiricilere eğitim verilmemektedir. Babadan kalma bilgi ile modern üretim yapılamaz. Tarım bakanlığı personeli dairelerinden çıkıp sahada çalışmalı, üretici bilgilendirilmelidir.

Krediler hayvancılık konusunda tecrübeli insanlara değil, zaten parası olan sektörü bilmeyen insanlara verilmektedir. Sektöre daha bilinçli ve bilgili insanlar kazandırılmalıdır.

Süt üretimini teşvik edici destekler artırılmalı, hem ineğe hem buzağısına hem de süte yeterince destek verilmelidir. Verilen destekler kâğıt üzerinde bilgisayar başında değil sahada denetlenmelidir. Üretici kayıt altına alınmalı sürekli süt üretimi takip edilmelidir.

Üreticide Lt 2,5 / 3 TL olan çiğ süt fiyatının markette Lt 5/9 TL olması süt tüketimini azaltmaktadır. Süt ve süt ürünleri fiyatı makul fiyatta olmalı ki talep artsın arz oluşsun.

Yem maliyetleri düşürülmeli yem firmaları incelenmelidir. Yemlerde kullanılan yem katkı maddelerinin üretimi artırılmalıdır. Dövizle artan yem fiyatları dövizle de düşmemektedir. Süt üzerine gelen destek teşvik hibelerle birlikte aynı zamanda da yem fiyatları artırılmaktadır. Ne zaman üretici para kazanacak olsa birileri hemen devreye girmekte ve üreticinin karını düşürmektedir.

Damızlık hayvan olmaz ise hayvan sayımız artmaz üreme olmaz. Sütü de eti de tamamen ithal ederiz. Bakanlığın elindeki hayvan varlığı sayıları doğru değil şişirilmiş tespit edilmemiş sayılardır. Üreticinin 30/35 TL ye kestirdiği hayvan karkas fiyatı kasapta markette 50/100 TL civarındadır

 Bu ve benzeri problemler saymakla bitmiyor maalesef. Sorunun özünde ise bu sorunlara çözüm üretecek liyakat sahibi yetkili olmayışı yatıyor. Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan’ın dediği gibi tarım bir beka meselesidir. Siz tarım ve hayvancılıkta gerekli adımları atmazsanız bunun bedelini önce vatandaş öder, vatandaş ta iktidara ödetir.

Süt ve süt ürünlerinin, yumurta fiyatlarının, tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışın suçlusu üretici değil önce devlet sonra ise aracılardır. Gerekli denetimi yapmayan çözüm üretmeyen devlet, aracıları zengin etmekte üreticiyi ve tüketiciyi ise ezmektedir. Ekran başında ahkâm kesmek yerine biran önce her ürüne özel çözümler üretilmelidir. Sektördeki soruna çözümü sektörün içindeki insanlar ile bulmalıyız. Temele inip aşama aşama sıkıntıları ortadan kaldırmalıyız. Büyük binalarda masa başında çözüm aramak yerine sahada araştırma yaparak icraata geçmeliyiz.

Yeniden Refah Partisi olarak komisyonlarımızda bütün sektörler hakkında çalışmalar yapıyor çözümler üretiyoruz. İktidara geldiğimiz de laf değil icraat üreteceğiz. Yerli üretim ve istihdam da rekorlar kıracağız. Yaptık yine yapacağız.”