Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan: "Emeklilere reva görülen zam, haksız ve adaletsiz"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan:

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan: "Emeklilere reva görülen zam, haksız ve adaletsiz"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, emeklilere yapılan zamla ilgili, "Emeklilere reva görülen zam, haksız ve adaletsiz" dedi.
Yaptığı yazılı açıklamada en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılmasının beklentileri karşılamadığını ifade eden Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, açlık sınırının çok altındaki maaşlarla adeta süründürülen emeklilere yapılan bu zammın hükümetin adaletsiz tutumunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Erbakan, emeklilerin geçim sıkıntısına dikkat çekerek, "10 bin TL ile geçinemeyen emeklimizin 12 bin 500 TL ile geçinmesini beklemek ya bir akıl tutulmasıyla ya da milletin derdinden derin bir kopuşla açıklanabilir" ifadelerini kullandı.

“Geçen yıla göre vergilerde yüzde 120 ila 200 artış yapıldı”
Vergilerde yapılan artış ve zamların emeklilerin yaşamını daha da zorlaştırdığını belirten Erbakan, açıklamasında şunları kaydetti:
"Açlık sınırının çok altındaki maaşlarla adeta süründürülen emeklilerimizin en düşük seviyede maaş alanları ayda 12 bin 500 liraya, diğerleri ise sıfır artışa layık görüldü. Açıklanan bu rakam, en düşük emekli aylığının asgari ücrete endekslenmesi çağrımızdan ve beklentimizden uzak kalmıştır. Ayrıca ödenen prim gün sayısına göre emeklilerimizin maaşlarında bir iyileştirme olmayacağı, bu hususta hükümetin adaletsiz tutumuna devam etmekte ısrarlı olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan 2 bin 500 TL tutarındaki artış, yüzde 25’lik bir iyileştirmeye tekabül ediyor olsa da zammın yapıldığı taban olan 10 bin TL çok sembolik bir rakamdır. Geçen yıla göre vergilerde yüzde 120 ila yüzde 200 oranında artışa gittiniz. Temmuz ayıyla birlikte konut kiralarına yüzde 65 oranında zam yapılmasının önünü açtınız. Elektriğe yüzde 38 oranında zam yaptınız. Gıda fiyatlarını ise kontrol edemez bir durumdasınız. TÜİK enflasyonu dahi yıllık yüzde 75 seviyesinde seyrediyor. "

“Devekuşu gibi başınızı kuma gömmeyin”
Erbakan, emeklilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Böylesine bir ekonomi ortamında emeklinin 12 bin 500 TL ile yaşamını idame ettirmesini beklemek bir yana, emeklilerimizin verdiğiniz zamlardan memnun olmasını ummak, bu zammı bir müjdeymiş gibi açıklamak, en hafif ifade ile devekuşu gibi başını kuma gömmektir" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik başarısızlığın faturası emeklilere kesilmemeli"
Emeklilerin yıllarca ülkenin kalkınması için çalıştığını ve yeterince prim ödediğini belirten Erbakan, "Emeklilerimize hükümetin yıllardır süregelen ekonomik başarısızlığının faturasının ödetilmesi asla kabul edilemez. Tüm uyarılarımıza rağmen borç-faiz-zam-vergi ekonomisi ile küreselcilere ödediğiniz faizlerin, kamuda durduramadığınız israfın, holdinglere ödediğiniz milyarlık garantilerin ve affettiğiniz vergilerin acı faturasını bugün emeklilerimize ödetmektesiniz" dedi.

"Zamlar bütçenin çok küçük bir kısmına denk geliyor"
Erbakan, yapılan zamların bütçeye maliyetinin sadece 33,2 milyar TL (1 milyar dolar) olduğunu belirterek, "Emeklilerimize reva gördüğünüz düşük zammın sebebi olarak ’Orta Vadeli Program’a bağlılık, bütçe disiplinini sağlama, bütçe karşılığını belirleme, sürdürülebilirliği sağlama’ gibi gerekçeler öne sürerek, verdiğiniz zammın bütçeye maliyetini 33,2 milyar TL olarak açıklamanıza karşılık olarak yapmış olduğunuz zammın bu sene yapacağınız 8,34 trilyon TL’lik (253 milyar dolar) vergi tahsilatının binde 4’üne, 2,65 trilyon TL’lik (80,3 milyar dolar) borçlanmanın yüzde 1,23’üne, 1,25 trilyon TL’lik (38 milyar dolar) faiz ödemesinin yüzde yüzde 2,6’sına, imtiyazlı holdinglere yapacağınız 162 milyar TL garanti ödemesinin 5’te birine tekabül ettiğini hatırlatıyoruz. Emeklisine topladığı vergilerin binde 4’ü kadar zam yapan bir hükümetin bütçe yükü gibi mazeretlere sığınmasını asla kabul etmiyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i emeklilerin haklarını savunmaya davet eden Erbakan, "Kamuda çift maaş alanların haklarını savunduğunuz kadar emeklilerimizin de haklarını savunmalısınız. Yeniden Refah Partisi olarak hükümete en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi ve ödenen prim gününe göre emekli maaşlarının artırılması hususundaki çağrımızı yineliyoruz. Emeklilerimize reva görülen bu haksız ve adaletsiz tutumdan acilen geri dönülmelidir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye Milli Görüş iktidarını bekliyor"
Erbakan, hükümetin emeklilere yönelik tutumunun değişmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye, kısa bir koalisyon döneminde dahi emekliye, emekçiye refahı getiren Milli Görüş iktidarını bekliyor. Yeniden Refah Partisi olarak Milli Görüş ruhuyla işbaşına geleceğiz ve ilk işimiz paylaşımda adaleti sağlayarak dar gelirlinin refah seviyesini artırmak olacak" dedi.