Yazar Hayati Tek, Kardaş Kömeği ile Anadolu Türklüğüne uzatılan kardeşlik elini anlattı

12.08.2024 13:47:24

Yazar Hayati Tek, Kardaş Kömeği ile Anadolu Türklüğüne uzatılan kardeşlik elini anlattı

Gazeteci-Yazar Hayati Tek, belgesel romanı Kardaş Kömeği ile Azerbaycan Türklüğünden Anadolu Türklüğüne uzatılan kardeşlik elini anlattı.
Gazeteci-Yazar Hayati Tek’in Kardaş Kömeği isimli belgesel romanı Artmental yayınlarından okuyucunun beğenisine sunuldu.
Soluk soluğa okuyacağınız Kardaş Kömeği romanı, Rus-Ermeni ittifakının I. Dünya Savaşı’nda Kars, Ardahan, Artvin, Acara, Erzurum, Bakü ve Şamahı’da uyguladığı soykırımları, Nargin’deki insanlık dışı mezalimi, Bakü Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi’nin Anadolu Türklüğüne uzattığı kardeşlik elini, Kafkas İslam Ordusu’nun Bakü ve Dağıstan’ı kurtarma harekâtını anlatıyor.
Hasan Bey Zerdabi’nin öncülüğünde ve Hacı Zeynelabidin Tağıyev’in maddî desteğiyle yetişen aydın, sanatçı ve siyasîlerin, türlü baskılara göğüs gererek Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni kurmaları, tarihte eşine az rastlanır bir başarı öyküsüne hayat veriyor.
Bakü’nün kurtuluşu sonrasında petrol milyoneri Tağıyev’in kızı Sara ile Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa arasında gelişen görkemli aşk okuru duygudan duyguya sürüklerken, onuruna verilen veda yemeğinde Gencelilere hitap eden Nuri Paşa’nın, Enver Paşa ve Turan ideali hakkındaki sözleri yüz yıl öncesinden bugünlere ışık tutuyor.