"Veni, Vidi, Vici" ile Tokat’ın gücü Teknofest’te sergilenecek

"Veni, Vidi, Vici" ile Tokat’ın gücü Teknofest’te sergilenecek

Tokat’ın Zile ilçesinde ki öğrencilerin yarışma heyecanı başladı. TEKNOFEST’te boy gösterecek olan elektrikli araç, yarışmada enerji verimliliği ile derece yapmayı hedefliyor.
Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji fuarı olan TEKNOFEST’te sergilenmek üzere, Zile Mesleki Eğitim Merkezi ve Zile Dinçerler 75. Yıl Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, tamamen yerli imkanlarla geliştirip ürettikleri “Veni, Vidi, Vici” adlı elektrikli araç ile Teknofest 2024’te boy göstermeye hazırlanıyor. Çevre dostu ve güneş panelleriyle kendini şarj edebilen bu otomobil, enerji verimliliği konusunda oldukça iddialı. Proje hakkında bilgi veren Milli Eğitim Arge Öğretmeni Ali Rıza Doğan, aracın adını “Veni, Vidi, Vici” koyduklarını belirterek, “Aracımız bu yıl Teknofest 2024 Elektrikli Araç Yarışları’na katılacak. 8 aylık bir çalışma sürecinin ürünü olan aracımız, 6 kişilik bir öğrenci grubunun katkılarıyla tasarlandı ve finalist olarak yarışmaya kabul edildi. Aracın yüzde 90’lık kısmı tamamen yerli olarak üretildi” dedi.

"Zile şartlarında yerli olarak ürettik"
Milli Eğitim Arge Öğretmeni Ali Rıza Doğan, aracın yüzde 90’lık kısmının yerli olduğunu belirterek, “Aracımız bu yıl 2024 Teknofest elektrikli araçlar yarışmasına katılacak. Aracımız, yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın ürünüdür. 6 kişilik bir öğrenci grubu ile aracın tasarımını gerçekleştirdik. 2024 Teknofest elektrikli araçlar yarışına finalist olarak kaldık. Aracımızın yüzde 90’lık kısmını yerli olarak ürettik. Batarya yönetim sistemi, batarya paketi, elektronik diferansiyel, araç kontrol sistemi, şarj sistemi ve izolasyon sistemi araçta bulunuyor. Bu özelliklerin tümünü Zile şartlarında yerli olarak ürettik. Aracımız hem yerli üretim ödülüne aday hem de enerji tüketimi ödülüne aday. Aracımız 6 kilometrede 110 watt yaktığını gördük. Geçen yılki ödül alan aracın 6 kilometrede 130 watt yakıyorken bizim ki yaklaşık 110 watt yakıyor. Aracımızın yaklaşık 300 bin lira civarında bir maliyeti oldu. Aracımız yaklaşık 90 kilometre hıza çıkabilmektedir. Teknofestin konsepti enerji verimliliği üzerine olduğu için biz de aracı bunun üzerine yaptık. Biz yarışmada 40 kilometre ile gideceğiz. Pilimizin kapasitesi 40 amper saattir. Bu da demek oluyor ki bu pil gücü ile 100 kilometreye yakın mesafe gidilebiliyor. ‘Veni,Vidi,Vici’ aracımız 2 okulun çalışması ile yapıldı. Bu takım Zile Meslek Eğitim Merkezi ve Zile 75. Anadolu Lisesi öğrencileri ile oluşturuldu” dedi.