Valla Kanyonu’nun turizme kazandırılması için hazırlanan proje sona erdi

3.09.2024 21:08:28

Valla Kanyonu’nun turizme kazandırılması için hazırlanan proje sona erdi

Kastamonu Üniversitesi tarafından Pınarbaşı ilçesinde yürütülen ve dünyanın en derin kanyonları arasında gösterilen Valla Kanyonunun turizme kazandırılması için hazırlanan proje, düzenlenen çalıştayla sona erdi.
Cumhurbaşkanlığı ihtisaslaşma projeleri arasında yer alan ve proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu’nun yaptığı “Valla Kanyonunun Turistlik Ürün Olarak Geliştirilmesine Yönelik Strateji ve Planların Oluşturulması” projesi sona erdi. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde 2 yıldır devam eden projenin kapanışında çalıştay düzenlendi.
Pınarbaşı Belediyesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan proje yürütücüsü Hakkı Çılgınoğlu, “Valla Kanyonunun etkili tanıtımı, kanyon turizmi hakkında bölgenin bilinçlendirilmesi, kanyonun 4 mevsim profesyonel çekimlerinin yapılması, kanyonun detaylı haritasının çıkarılıp zorluk seviyelerine göre turistler için yürüyüş rotalarının ve çeşitli spor faaliyetlerinin yerinin belirlemelerinin yapılması, kanyon ve çevresinin tıbbi aromatik bitki yapısının ortaya konulması gibi pek çok hedefin proje çerçevesinde gerçekleştirildi. Geldiğimiz bu noktada yapılan çalıştayla bu çalışmaların toparlanıp rapora dönüştürülecek” dedi.
Çılgınoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ile projeye önemli katkılar sunan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen başta olmak üzere, projede yer alan araştırmacılara, Pınarbaşı Belediye Başkanlığına, ihtisaslaşma koordinatörlüğüne, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile projeye katkı veren herkese teşekkür etti.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen ise projenin bölgeye katkılarından bahsederek, turizm fakültesi olarak Kastamonu ile bütünleşmiş olan bir fakülte olduklarını ve tüm belediyeler ile birlikte projeler ürettiklerini kaydetti. Kent ile birlikte yaptıkları ortak işlerin bundan sonrasında da devam edeceğini ifade eden Sökmen, ayrıca Türkiye’nin en büyük Turizm Kongresine 19-21 Eylül tarihlerinde Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliği yapacağını belirterek, tüm Kastamonuluları bu kongreye beklediklerini söyledi.
Pınarbaşı Belediye Başkanı Arı da Horma ve Valla Kanyonlarının tarihi sürecine değinerek, kanyonların bölgenin ve Kastamonu turizmi açısından önemi üzerinde durdu.
Çalıştaya, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ile araştırma görevlileri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven, Küre Dağları Milli Parklar Müdürü Ali Bozkurt, Vedat Tek Kültür Merkezi Sorumlusu İlknur Ayan, Pınarbaşı Belediye Başkanı Serkan Arı, Pınarbaşı’nda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, konaklama işletme sahipleri ve yerel halk katıldı.