Uzmanı uyardı: Omuz çıkıklarının iyileşme süresi 6 ayı bulabilir

21.08.2024 09:01:25

Uzmanı uyardı: Omuz çıkıklarının iyileşme süresi 6 ayı bulabilir

Medipol Üniversite Hastanesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Soyarslan, baş üstü sporlardaki biceps yaralanmaları ve omuz çıkıklarının ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Ani kol hareketine bağlı olarak omuz bölgesinde ciddi hasarların oluşabileceğini belirten Dr. Soyarslan, “Fizik tedavi ile iyileşme ihtimali olmayan hastalarımıza cerrahi olarak müdahale ediyoruz. Ameliyat sonrası tam anlamıyla iyileşme süreci 3 ila 6 ayı bulabiliyor. 2-3 günden fazla süren şiddetli ağrılarda mutlaka uzman bir hekime danışmakta fayda var” dedi.
Baş üstü sporlarla ilgilenen sporcularda biceps yaralanmaları sıklıkla görülüyor. Sürecin ciddi bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirten Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmoloji uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Soyarslan, yaralanmaların sıklıkla fizik tedavi ile iyileştiğini belirtti. Fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi işlem yapıldığını söyledi.
Biceps tendonunun yapışması
Voleybol, hentbol ve yüzme gibi baş üstü spor dallarında sporcuların biceps bölgesinde çeşitli sakatlıkların sıklıkla yaşandığını ifade eden Dr. Soyarslan, “Özellikle omuz bölgesinde birçok sporcuya özgü yaralanmalar olabiliyor. Bizim de en sık gördüğümüz yaralanmaların başında kol bölgesindeki biceps dediğimiz tendonun zorlanmaya bağlı iltihaplanmasıdır. Hastalarımızı çoğunlukla fizik tedaviyle sağlıklı haline getiriyoruz. Biceps tendonunun yapıştığı omuz eklemi içerisinde bir kıkırdak yapı mevcut. Ani harekete bağlı olarak burada bir hasarlanma olabiliyor. Geçmeyen, omuz ağrısı devam eden hastalarımızda yaptığımız tetkiklerde eğer burada bir yırtık tespit edersek buranın tamiri yine fizik tedavi ile söz konusu olabilir” dedi.
Kronik zorlamada cerrahi yöntem söz konusu olabilir
Sporcularda kronik zorlamaya bağlı olarak bazı dokularda ödem oluşabileceğini vurgulayan Dr. Soyarslan, “Bunun tedavisini de çeşitli enjeksiyonlarla yapıyoruz. İnatçı olgularda cerrahi tedavi de söz konusu olabilir. Omzumuzu kaldırmamızı sağlayan döndürücü kaslarımız bulunuyor. Daha ileri vakalarda omzumuzu kaldırmamızı sağlayan kaslarda yırtılmalar görülüyor. Bu yırtıklarında cerrahi yolla tedavi ediyoruz” ifadesini kullandı.
Omuz çıkıklarına dikkat
Voleybol ve hentbol gibi fırlatma sporlarında omuz çıkıklarının da sıklıkla görüldüğünü belirten Dr. Soyarslan, “Bunların tekrarlaması halinde kıkırdak hasarı oluşabiliyor. Bu hastalarımızı da ameliyat ile tedavi ediyoruz. Yaptığımız bu ameliyatlardan sonra hastanın bir süre fizik tedavi görmeleri de gerekebiliyor. Bunun tam anlamıyla iyileşme süreci ise 3 ila 6 ayı bulabiliyor“ şeklinde konuştu.
Günlük hayatta spor yaparken omuz ağrılarının olabileceğine değinen Dr. Soyarslan, 2-3 günden fazla süren şiddetli ağrılarda mutlaka uzman bir hekime danışmakta fayda olacağını söyledi.