Yıldırım Belediyesi, kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki rolünü güçlendirmek için kooperatifler, eğitim ve girişimcilik merkezleri ile kapsamlı bir destek ağı kuruyor. 2021 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar, kadınların ekonomik özgürlüğüne ve istihdamına doğrudan katkı sağlıyor.
Belediye, dördü tarımsal onbiri ticari olmak üzere toplam 15 kadın kooperatifinin kurulmasına öncülük etti. Bu kooperatifler, yerel ürünlerden tekstile, kişiye özel üretimden kahvaltı salonu işletmeciliğine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Kurulan Kooperatifçilik Gelişim Merkezi ile de kooperatiflerin kurumsal yapısı güçlendiriliyor ve üyelerine mesleki eğitimler veriliyor.
Yıldırım Belediyesi, ilçedeki başarıyı bölgeye yaymak için Bursa, Balıkesir ve Bilecik'i kapsayan Gülçiçek Hatun Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifler Birliği'ni hayata geçirdi. Bu birlik aracılığıyla kooperatiflere proje, hibe, mekan ve eğitim desteği sağlanırken, Bursa'nın 17 ilçesindeki kadınlara da mentörlük hizmeti veriliyor.
Yıldırım'ın 30 mahallesinde faaliyet gösteren YIL-MEK Kadın Girişimcilik ve Eğitim Merkezleri, kadınların sosyal ve ekonomik güçlenmesinde kilit rol oynuyor. Geleneksel sanatlardan teknik kurslara kadar geniş bir yelpazede eğitim veren merkezler, istihdam odaklı bir anlayışla çalışıyor. Bugüne kadar 10 bin 648 kursiyer mesleki, 4 bin 802 kursiyer ise teknik eğitim aldı.
Kadınların el emeği ürünlerini pazarlayabilmesi için kurulan Yıldırım Hanımeli Çarşısı, Gökdere Pazar Alanı'nda her ayın ikinci çarşambası kuruluyor. Bu çarşı, girişimci kadınlara sürdürülebilir gelir imkanı sunarken, yerel üretimi ve kadın emeğinin değerini artırmayı hedefliyor.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kadınların üretimde, istihdamda ve girişimcilikte daha fazla yer almasının şehrin kalkınmasına doğrudan katkı sunduğunu belirtti. Yılmaz, "Kadın emeğini güçlendiren her çalışmayı, kentimizin geleceğine yapılan bir yatırım olarak görüyoruz. Desteklerimiz sürecek" diyerek kadınların yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.