Tarih: 17.07.2024 12:16

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü sipsi ustasından gökyüzünde sipsi şov

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin ve dünyanın sayılı doğal harikalarından birisi olan Salda Gölü’nde başlatılan sıcak hava balonu uçuşlarında UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü alan sipsi ustası Mehmet Bedel sipsi çalarak bir ilke imza attı.
Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan doğal yapısı nedeniyle koruma altında bulunan, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı doğal harikaları arasında yer alan, berrak Salda Gölü’nde balon turizmi başladı. Kapadokya ve Pamukkale’nin ardından Salda Gölü’nde de başlayan balon uçuşları ile birlikte hem bölge ekonomisinde hem de gelecek olarak turist sayısında büyük artış bekleniyor.
14 Temmuz’da ilk kez Salda Gölü’nde uçuşlar gerçekleştirilirken aynı zamanda uçuş esnasında bir ilk de yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılında UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri ödülü alan Burdurlu Sipsi Ustası Mehmet Bedel tarafından Salda Gölü semalarında sipsi çalınarak bir ilke imza atıldı. Teke yöresinin Yörük çalgılarından biri olan sipsi ilk kez bir sıcak hava balonunda çalınarak tarihe geçti. Balonda bulunan diğer yolcular yaklaşık 500 metre yükseklikte Salda Gölü’nün seyir zevkini yaşarken bir yandan da müzik şöleniyle gün doğumunu seyretti.

Mehmet Bedel kimdir?
Mehmet Bedel, 1964 yılında Burdur’un Aziziye köyünde dünyaya geldi. Sipsi yapımı ve icra sanatını babasından öğrenen Bedel, geleneksel bilgi birikimiyle birçok çırak yetiştiren, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda şenlik ve festivale katılıp akademik çalışmalara da konu oldu. Çeşitli çalgılardan oluşan özel bir koleksiyona sahip olan Mehmet Bedel, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri ödülüne layık görülmüş ve ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından verilmiştir.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB