Ulusal öneme haiz göl adeta can çekişiyor

19.08.2024 14:24:56

Ulusal öneme haiz göl adeta can çekişiyor

Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan ve doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakan Ulaş Gölü kuraklık nedeniyle alarm veriyor.
Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan ve ’Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak tescillenen Ulaş Gölü görenleri bir hayli endişelendiriyor. Birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve doğaseverleri ağırlayan göl adeta can çekişiyor. Kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle su seviyesinin ciddi oranda düştüğü görülen göl bugünlerde kuruma tehlikesiyle boğuşuyor. İnce su tabakasının bulunduğu göle gelenler ise hayrete düşüyor. Belediye Başkanı İlbey, Sivas’ın genelinde kuraklık yaşandığını ifade ederek, yağmur sularının gölü doldurmaya yetmediğini söyledi.

“Ulaş gölü kuraklıktan nasibini aldı”
Ulaş Belediye Başkanı Turan İlbey, gölün kuraklıktan nasibini aldığını belirterek, “Her yıl her kışın rahmet, bereket vardı, yağmur ve kar vardı. Bu kış Sivas genelinde kuraklık geçti. Her yıl bu göl kışın doluyordu, fazla su tahliyeden atılıyordu. Bu sene göl dolmadı. Yağmur suları da yeterli olmadı. Tecer ırmağının suyunu bağlıyoruz. Gündüz tarım sulamasında kullanılıyor gecede göle bağlıyoruz ama bağlasak da yeterli olmuyor. Ulaş gölü kuraklıktan nasibini aldı. Güz yağmurları geldiği zaman eski haline ulaşır inşallah” dedi.

“İlk defa böyle gördüm”
İlçe sakinlerinden Orhan Özdal, gölü ilk defa böyle gördüğünü söyleyerek, “Gölümüzün suyu kuraklıktan dolayı oldukça çekilmiş. Pis şekilde kokuyor. İlk defa böyle gördüm. Daha önceleri gölümüz doluydu. İstanbul’da barajlar bile kuruyor. Tecer’in suyu bağlanırsa gölümüz kurtarılabilir” diye konuştu.

“İçler acısı”
İlçe sakinlerinden Songül Özdal, gölün halinin içler acısı olduğunu ifade ederek, “Havaların sıcak gitmesinde yağışların az olmasından dolayı göller kuruyor. Barajlarda sular azalıyor. Önceleri üzerinde kuşlar vardı, çoklardı. Şimdi kalmamış. Şuan içler acısı diyebiliriz, çok kötü. Daha önceleri geldiğimde doluydu. Bende ilk defa böyle gördüm” şeklinde konuştu.