UDEMKO 2025, Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde başladı
UDEMKO 2025, Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde başladı
Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde başlayan 8. Uluslararası Katılımlı Ulusal Disiplinlerarası Erken Çocuklukta Müdahale Kongresi (UDEMKO 2025) 4 gün sürecek.
Erken Çocuklukta Müdahale Derneği’nin (EÇOMDER) ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsün ile birlikte düzenlediği, Dünya Erken Müdahale Birliği (International Society on Early Intervention-ISEI) ve Avrupa Erken Çocuklukta Müdahale Derneği’nin (Eurlyaid-The European Association on Early Childhood Intervention-EAECI) desteklediği UDEMKO 2025, Anadolu Üniversitesinin ev sahipliğinde Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonunda başladı.
Dört gün sürecek olan kongrenin açılış töreninin açılış konuşmasını Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel gerçekleştirdi. Rektör Adıgüzel, "Anadolu Üniversitesi olarak farkındalık oluşturacak bu kongreye ev sahipliği yaptığımız için büyük gurur duyuyoruz. Topluma katkı alanında yaptığımız çok sayıda çeşitli ve kapsamlı işler mevcut. Bu anlamda çalışmalar yapmaya, farkındalık oluşturmaya devam edeceğimizin sözünü buradan vermek istiyorum. Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nü yerinde ziyaret ettiğimde gerçekleştirdikleri ve üzerinde çalıştıkları projeler adına fazlaca gurur duydum. Faaliyetlerde birçok alandan çok sayıda kişinin büyük emeği mevcut. Buradan kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Burada paylaşılacak bilgiler, gerçekleştirilecek tartışmalar ile kongrenin teması olan erken çocuklukta müdahale konusunda etkin, faydalı aktarımlar olacağına eminim. Bu vesile ile çocuklarımıza erken müdahalenin ulaştırılması ve uygulanması adına hepimiz bilinçlenecek ve bunun önemini daha iyi anlayacağız. Özel ihtiyaçlı çocuklar dediğimizde bizim dışımızda birinin meselesiymiş gibi davranmak doğru değil. Özel ihtiyaçlı bireyler farklı yerlerde çok sayıda insanın hayatında mevcut. Onların hayatına güzel dokunuşlar yapmak, yardım etmek hepimizin görevi ve bu konuda bilinçli olunmalı. Türkiye’nin her yerinden bu konuda bilgisi ve ilgisi olan çok sayıda insanı bir araya getirmek oldukça önemli. Kongrenin burada bulunan herkes için bilinçlendirici şekilde verimli olmasını diliyorum" dedi.
"Bilim sadece bilgi üretmek değil, o bilgiyi insanlık yararına dönüştürmektir"
Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, konuşmasında kongrenin önemini vurgulayarak, "Konuşmama insanlık için yüzyıllar öncesinden bugüne ışık tutan Anadolu’nun manevi mimarlarından Yunus Emre’nin anlam yüklü dizeleriyle başlamak istiyorum. Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmasın. Bugün burada toplanmamızın da özü aslında farklı şehirlerden, ülkelerden, disiplinlerden gelen katılımcılarımız ile küçük çocukların daha sağlıklı, mutlu, umut dolu bir geleceğe ulaşabilmeleri. Tanış olalım ki bilgimizi paylaşabilelim, işi kolay kılalım ki çocuklarımıza yardımı kolaylıkla ve etkili ulaştırabilelim. Sevelim sevilelim ki yaptığımız her işin merkezinde insan kalabilsin. Bilim sadece bilgi üretmek değil o bilgiyi insanlık yararına dönüştürmektir. Bu düşünceyle Yunus Emre’nin başka bir sözünü hatırlatmak istiyorum, ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir, sen kendini bilmezsen bu nice olmaktır.’ Kongremizin ana merkezi olan Erken Müdahale ve Gelişimsel Destek Hizmetleri de aslında tam bu noktada anlam kazanıyor çünkü çocukları tanımak onların gelişimsel özelliklerini fark etmek sadece bir mesleki beceri değil, aynı zamanda bir insanlık vazifesidir. Bilmek yalnızca ölçmek ve değerlendirmek değil; anlamak, hissetmek ve yol göstermektir. UDEMKO’da paylaşacağımız her bilgi, kuracağımız her cümle yapacağımız her öneri sadece akademik bir katkı değil, aynı zamanda geleceğin çocuklarına açılan bir kapıdır. Bu yılın teması olan erken çocuklukta tanıdan müdahaleye ile her çocuğun potansiyeline ulaşabildiği, her ailenin destek gördüğü, her uzmanın birlikte ürettiği bir sistem için buradayız. Bu vesileyle kongremize katkı sağlayan hepinize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"Daha eşit, daha adil, daha kapsayıcı bir gelecek sunabilmek amacıyla buradayız"
UDEMKO’nun amacından ve faydalarından konuşmasında bahseden Bebek, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Psikoterapist Doç. Dr. Ümit Işık ise, şunları söyledi:
"Bugün burada Prof. Dr. İbrahim Halil Diken Hoca’nın öncülüğünde çok değerli bir ekiple birlikte, erken çocuklukta müdahaleye gönül vermiş sizlerle benim de naçizane olarak katkı verme fırsatı bulduğum UDEMKO’nun 8’incisini gerçekleştiriyoruz. Bence UDEMKO sadece bir kongre değil, ortak bilgiyle, kolektif emek örgütlü bir imece. Aslında bir umut köprüsü. Çünkü bizler bu alanda çalışanlar olarak biliyoruz ki bir çocuğun hayatına ne kadar erken dokunursak, o çocukta o kadar çok derin izler bırakabiliriz. Erken müdahale sadece bir bilimsel yöntem değil, aynı zamanda bir vicdan meselesidir. Bunun altını çizmek gerekiyor çünkü büyük bir vicdani sorumluluğumuz da var. Çocukların potansiyeline duyduğumuz inanç, onların ihtiyaçlarına gösterdiğimiz bu anlamlı hassasiyet bizim için en kıymetli yolculuklardan biri. Özellikle de özel yetiye sahip olan çocuklar için bizim yapmış olduğumuz mücadeleler, erken müdahale bir yoldaşlık demektir. Bizler ülkemizin dört bir yanından bu çocukların bir şekilde hayatına dokunabilmek için buraya geldik. Bilgimizi, deneyimimizi, kalbimizi onlarla birleştirmeye geldik. Çocuklarımıza daha eşit, daha adil, daha kapsayıcı bir gelecek sunabilmek amacıyla buradayız."
Kongre 27 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek
UDEMKO 2025, 27 Nisan Pazar gününe kadar Anadolu Üniversitesi’nde devam edecek. Kongrede 30 panel düzenlenecek ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen akademisyenler bilgilerini katılımcılarla paylaşacak. Toplamda 28 poster, 217 sözlü bildiri ve çok sayıda çevrim içi bildiri gerçekleştirilecek. Bunların yanı sıra toplam bin 500’e yakın kayıtlı konferans katılımcısı kongrede yer alacak.
Açılış törenine Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken ve Bebek, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Psikoterapist Doç. Dr. Ümit Işık başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.