Tarih: 19.07.2024 09:54

Türkiye 53’üncüsü olan öğrenci hikayesiyle duygulandırdı

Facebook Twitter Linked-in

Sivas’ta köyde yaşayıp her gün 40 kilometrelik yol giderek devlet okulunda eğitim gören YKS Türkiye 53’üncüsü Fadime Demir, 9. sınıftan itibaren hep düzenli çalışmaya gayret ettiğini, yapamayacağını hissettiği zamanlarda bile pes etmediğini söyledi.
Sivas’ın Gürün ilçesi Yolgeçen köyünde ikamet eden Fatma Demir, geçtiğimiz günlerde açıklanan sonuçlara göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) sözel dalında Türkiye 53’üncüsü oldu. Sivas’ın en ücra köylerinden birinde hem çiftçilik yapan ailesine yardım edip hem de Gürün ilçe merkezindeki Anadolu Lisesi’nde eğitim gören Demir, imkânsızlıklara rağmen kendisini başarıya taşıyan hikâyesiyle dikkat çekti. Köyü okuluna 40 kilometre mesafede olduğu için her gün 40 kilometre yol gidip dönmek zorunda kalan Demir, okula geç kalmamak için her gün gün ağarmadan yola çıktı. Bir saatten fazla zaman alan okul yolcuğunda sürekli kitap okuyan Demir, hafta sonları hem ders çalıştı hem de tarımsal faaliyetlerde ailesine yardım etti.

40 kilometre boyunca kitap okudu
Köyü ile okulu arasındaki mesafenin 40 kilometre olduğunu belirten Fatma Demir, her gün gidiş ve dönüş yolunda kitap okuduğunu belirterek, “Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Yolgeçen köyünde yaşıyorum. Gürün Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Ben köyde yaşıyorum. Bu nedenle de taşımalı eğitim görüyordum. Sabah 6’da kalkıp, günlük 40 kilometre yol gidiyordum. Servise bindiğimde yol uzun olduğundan dolayı zamanımın çoğunu kitap okuyarak geçiriyordum. Ben hep istikrarlı şekilde çalıştım. 9. sınıftan itibaren hep düzenli çalışmaya gayret ettim. Sakince sınava çalıştım. Tabii bazen çok stres yaptığım dönemler oldu. Yapamayacağımı hissettiğim zamanlar da oldu. O zamanlarda bile pes etmedim. Annem, babam arkadaşlarım hep bana destek oldu. Sınava girince ayrı bir heyecan hissettim ama sonucu güzel oldu” dedi.
Demir, ders çalışırken bağ bahçe işlerinde de ailesine yardımcı olduğunu ifade ederek, “Babam çiftçidir, aynı zamanda hayvancılıkta yapar. Babamın elinden her iş gelir. Annem ev hanımı. Beni okula bir gün olsun kahvaltısız göndermezdi. Annem ve babamın özellikle yaz aylarında tarlada, bağ bahçede en büyük yardımcıları bendim. Sınavdan çıktıktan sonra iyi bir sonuç alacağımdan emindim ama bu kadarını beklemiyordum. Eşit ağırlıkta 384, sözelde ise 53. sıradayım. Puanım diploma notumla beraber 500’ü geçkin. Küçüklükten itibaren hayalim hep hukuk okumaktı. Çalışmaya başlarken Ankara Hukuk’a gideceğim diye hedef koymuştum. Geleceğin hukukçusuyum. Ailem, akrabalarım, arkadaşlarım, öğretmenlerim hepsi çok sevindi. Sınava girecek herkese istikrarla çalışmayı ve emek vermeyi öneririm” diye konuştu.

"Kızımın başarısıyla gurur duyduk"
Kızıyla gurur duyduğunu belirten baba Battal Demir ise, kızının eğitim almak için her gün 40 kilo metre yol gidip dönmek zorunda kaldığını vurgulayarak, “Çiftçilikle uğraşıyorum. Kızımın başarısıyla gurur duyduk. Kendi isteği, çabası, gayretiyle yaptı. Hiçbir destek almadı. Kar kış, yağmur çamur demeden içindeki okuma sevdasıyla her gün 40 kilometre gitti geldi. Servise biner binmez kitap okuyordu. Her hafta bir kitap bitiriyordu. Biz de bu azmi görünce elimizden geldiğince destek olduk. Hep çok düzenli belirli saatlerde ders çalıştı. Bu sonucu bekliyorduk. Her hafta deneme sınavına götürünce öğretmenleri hep övgüyle bahsederdi. Öğretmenlerinin emekleri de çok fazla. Kızım bize her işte destek olur. Yaz aylarında balya çeker, nohut toplarız. Bağ bahçe her işe gireriz. Zorluk görmeden rahatlık bulunmuyor. Özellikle kız çocuğum okuduğu, böyle bir başarı elde ettiği için çok mutluyum. Bir önceki eşimden 9 çocuğum var, 2’si kız. Onları okutamadım. İmkânlar el vermedi, servis yoktu. İçimde uhde kalmıştı. Şimdiyse Allah devlete zeval vermesin servis devletin servisiydi, onunla gitti geldi. Bizim gücümüz yetmezdi, devletin imkanlarıyla oldu” şeklinde konuştu.
Anne Vesile Demir, kızının karanlıkta okula gidip, hava kararınca döndüğünü anlatarak, onunla gurur duyduklarını söyledi.

Başarıyı çok okuma, azim ve kararlılık getirdi
Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, Fadime’nin başarısında okumanın önemine değinerek, “Haziran ayı denilince bu zamana kadar ektiklerimizi şimdi biçme vakti demektir. Süreç içindeki yönetimimizin neticesini aldık. Bunların öncüsü de Fadime oldu. Bu süreçte Fadime’nin farklı bir hikayesi var. Fadime’nin hikâyesine gelmeden önce hem LGS’de hem de YKS’de geçen yıllara oranla ilimizdeki başarı artışı, eğitim camiamız ve buradaki temsilcileri olarak bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Fadime’nin hikâyesine gelince kendisi de söylemiştir. 40 kilometrelik bir yolu günlük olarak aşındırarak gelmiş olması ve bu süreçte kar kış demeden azimle, gayretle çalışmasının neticesini almış durumda. Fadime’yi, annesini, babasını ve oradaki fedakârca emek sarf eden eğitimci arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Fadime’nin hikâyesindeki iki başlığa dikkat etmek lazım. Bunlardan bir tanesi günlük 40 kilometrelik yolu taşımalı eğitim vesilesiyle gidip gelmesi. İkincisi ise bakanlığımızın da çok önem verdiği bolca kitap okuması. Fadime’nin bu süreçte bol kitap okuması ve kitap okumalarla ilgili düzenlenen yarışmalarda derece yapması bu başarıyı kaçınılmaz hale getirmiştir. Yavrumuzun bahtı yolu açık, başarıları daim olsun” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB