Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) başvuruları başladı

31.07.2024 11:41:26

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) başvuruları başladı

Dünyanın farklı noktalarında yaşayan kişilerin Türkiye’de eğitim ve kariyer hayallerinin kilit noktası olan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) başvuruları başladı.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Enstitü tarafından geliştirilen Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara verilen Türkçe Yeterlik Belgesi’nin avantajları, yabancılar için TYS’yi cazip kılmaya devam ediyor. Enstitü, dünya çapında bulunan temsilciliklerinde ve Türkiye’de Ankara, İstanbul ve Kilis’te 21 Eylül 2024 tarihinde eş zamanlı olarak Türkçe Yeterlik Sınavı’nı uygulayacak. TYS’nin başvuru işlemleri, 25 Ağustos 2024 tarihine kadar ‘sinav.yee.org.tr’ adresi üzerinden yapılabilecek. Türkçe Yeterlik Sınavı’nın sonuçları ise ‘sinav.yee.org.tr’ internet adresinden ilan edilecek.

Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip ilk sınavı
Açıklamada, Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (Association of Language Testers in Europe - ALTE) Q-mark onayını alarak Türkçenin ilk uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı olan Türkçe Yeterlik Sınavı’nın (TYS) günümüze kadar binlerce adayın katılımıyla gerçekleştirildiği bildirildi. 2013 yılından itibaren periyodik olarak yılda üç kez kağıt tabanlı olarak uygulanan TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri ölçülüyor; Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve C1 düzeylerinde ‘Türkçe Yeterlik Belgesi’ veriliyor.

‘Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olmak avantaj sağlıyor
Açıklamaya göre, Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’deki üniversitelerde Türkçe hazırlık bölümüne gitmeden eğitimlerine başlayabiliyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında ve kariyer planlamalarında belge sahiplerine büyük bir avantaj sağlıyor.