Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait dört müessesede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin denetimi sonucu alınan iş durdurma kararlarına yönelik açılan davalarda karar verildi. Zonguldak ve Karadeniz Ereğli'deki mahkemelerde görülen duruşmalar neticesinde Üzülmez ve Armutçuk Müesseselerinde üretime devam edilmesine hükmedildi. Kozlu ve Karadon Müesseseleri için ise iş durdurma kararına yapılan itirazlar reddedildi.
Müfettişler, Kozlu, Karadon, Üzülmez ve Armutçuk Müessese Müdürlüklerine bağlı ocaklarda, su tahliyesi, havalandırma ve insan nakli sistemlerinin otomatik devreye girmesi için ikinci bir enerji kaynağının bulunmamasını gerekçe göstererek iş durdurulması yönünde rapor verdi. Raporun Zonguldak Valiliği'ne sunulmasının ardından üretim durduruldu ve TTK kararın iptali için dava açtı.
27 Şubat'ta Armutçuk Müessesesi için üretimin yeniden başlamasına karar verilmişti. Zonguldak 4. İş Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada ise Üzülmez Müessese Müdürlüğü yönünden iş durdurma kararı iptal edilerek TTK'nın davası kabul edildi. Böylelikle bu iki müessesede üretim yeniden başlayacak.
TTK avukatı Gökhan Belhan, bilirkişi heyetinin keşif yapmadan, sadece müfettiş raporlarını referans alarak hazırladığı raporun hükme esas alınamayacağını savundu. Üzülmez Müessese Müdürü Ümit Yılmaz Değirmenci de bilirkişinin müfettişin tespit etmediği bir hususta tespit yaptığını belirterek itiraz etti.
Kozlu Müessese Müdürü Yusuf Aydın ve Karadon Müessese Müdürü Recep Ayyıldız, keşif yapılmadan alınan bilirkişi raporuna itiraz ederek, insan kurtarma sistemlerinin manuel olarak devreye girdiğini ifade etti. Ancak mahkeme, Karadon ve Kozlu Müessese Müdürlüklerinde iş durdurma kararının iptaline yönelik davayı reddetti.
Mahkeme, iş durdurma kararının gerekçesi olarak, sistemlerin sürekliliğini sağlayacak ve otomatik devreye giren iki ayrı enerji kaynağının bulunmamasını gösterdi. Eksikliklerin giderilmesi ve müfettişlerin yapacağı incelemelerin olumlu sonuçlanması halinde, Karadon ve Kozlu müesseselerinde de üretimin yeniden başlaması bekleniyor. Bu müesseselerde toplamda 4 binden fazla maden işçisi görev yapıyor.