Toplam 1.9 milyon TL ödüllü Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda finalistler belli oldu

9.08.2024 09:53:40

Toplam 1.9 milyon TL ödüllü Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda finalistler belli oldu

GATHİB tarafından ihraç edilme potansiyeli yüksek, özgün ve katma değerli yeni kumaş tasarımlarını ve genç tasarımcıları sektöre kazandırmak amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın 1. Jüri Değerlendirmesi gerçekleştirildi.
GATHİB tarafından düzenlenen 1.9 milyon TL ödüllü yarışmada dokuma, örme ve baskı kategorilerinde finale kalmaya hak kazanan 10’ar yarışmacı belirlendi. GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, "Gençlerin sürdürülebilir tasarımları bizleri çok etkiledi. Hep birlikte daha çevreci bir gelecek inşa edeceğimize inanıyoruz’’ dedi.
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile katma değerli tekstil ihracatına katkı sağlamak ve sürdürülebilirlik temasını tasarım ekosistemine kazandırmak adına düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın 1. Jüri Değerlendirmesi gerçekleştirildi. Sektörün önde gelen temsilcileri, akademisyenler ve ünlü moda tasarımcıları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dokuma, örme ve baskı kategorilerinde finale kalmaya hak kazanan 10’ar yarışmacı belirlendi. 12 Ağustos-22 Eylül uygulamalı eğitim ve kumaş üretim aşamasının ardından 4 Ekim’de gerçekleşecek final gecesi ödül töreninde tüm kategorilerde ödül kazanan yarışmacılar ilan edilecek.

“Sektörün geleceğine gençler ışık tutacak”
Türkiye’nin 2023 yılı tekstil ihracatının 11,6 milyar dolar olduğunu ve Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın bölge ihracatında yeni bir pencere açtığını belirten GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci yarışma sayesinde ihraç edilme potansiyeli yüksek, özgün ve katma değerli yeni kumaş tasarımlarını ve genç tasarımcıları sektöre kazandırdıklarını belirtti. Gençlerin tasarım fikirlerinin sektörün geleceğine ışık tutacağını ifade eden Başkan Fikret Kileci, "Bu yıl, özellikle sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar, günümüzün en kritik konularından biri olarak ön planda yer almaktadır. Sürdürülebilirlik, yalnızca çevresel etkileri azaltma değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da sürdürülebilir çözümler sunmayı içerir. Bu anlamda, doğal kaynakların korunmasına ve geri dönüşüm süreçlerine duyarlı kumaş tasarımları önceliklerimiz arasında yer alıyor. Katılımcıların doğa dostu malzemeler kullanarak, çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmeye yönelik özgün, yenilikçi tasarımlar jürimizi oldukça etkiledi. Her bir tasarımın, alışılmışın dışında bir vizyon sunması ve tekstil sektörüne yeni bir soluk getirmesi bizim için büyük önem taşıyor. Bu anlamlı ve heyecan verici süreçte, emeği geçen tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyor, hep birlikte daha çevreci bir gelecek inşa edeceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
Dokuma, örme ve baskı olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlenecek yarışmada toplam 1 milyon 950 bin TL para ödülü dağıtılacak.