Tarihi el kahve değirmenleri gün yüzüne çıkıyor
Tarihi el kahve değirmenleri gün yüzüne çıkıyor
Osmanlı döneminde Dursunbey’de üretilerek ekonomiye kazandırılan ve 19. yüzyılda oldukça ünlenen tarihin en eski küçük ev aletlerinden el kahve değirmeni, Lise öğrencilerinin hazırladığı TÜBİTAK projesi ile gün yüzüne çıkıyor. TÜBİTAK bölge yarışmalarında birinciliği elde eden proje, önümüzdeki günlerde Türkiye derecesi almak için yarışacak.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen Lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında, Dursunbey’in Osmanlı dönemine damga vuran üretimlerinden el kahve değirmeni projesi 128 proje arasından bölge birinciliğini elde etti. Projeyi hazırlayan Altıeylül Fen Lisesi öğrencisi Aybüke Çetin ve projenin danışmanı Altıeylül Fen Lisesi kimya Öğretmeni Dr. İbrahim Şen Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan’ı makamında ziyaret ettiler.
Proje hakkında Başkan Bahçavan’a bilgi veren Aybüke Çetin, TÜBİTAK tarafından her yıl 2204-A Lise öğrencileri araştırma projeleri yarışması düzenlendiğini ve 2025 yılında TÜBİTAK 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasına toplam 22.586 proje başvurusu olduğunu belirtti. Çetin, "TÜBİTAK jüri üyeleri tarafından 12 alanda değerlendirilen projelerde 1.200 proje bölge yarışmalarına davet edilmiştir. Bu yarışmaya Balıkesir ilindeki okullar Bursa bölgesi olarak katılmaktadır. Bursa bölgesinden tarih alanında yarışmaya 128 proje başvurusu olmuş, toplam 9 proje Balıkesir Üniversitesi’nde düzenlenen bölge yarışmaları arasına davet edildi. 19. yüzyıl Küçük Ev Aletlerinden El Kahve Değirmeni Üretimi ve Dursunbey’in Yerli adlı tarih projesi de bölge yarışmalarında birinciliğe layık görüldü" dedi.
Projenin danışmanı Altıeylül Fen Lisesi kimya Öğretmeni Dr. İbrahim Şen elde ettikleri Osmanlı dönemine ait belgelerde 19. yüzyılda Dursunbey’in, el kahve değirmeni üretiminin önemli bir merkezi olduğunu ve sanayiye verdiği katkılar ile sadece yerel pazarda değil, dönemin başkenti İstanbul’da dahi ün kazandığını söyledi. Dr. İbrahim Şen, "Bugün, bu mirası yeniden canlandırmak için atılacak adımlar, bölgenin ekonomisini güçlendirebilir ve kültürel mirasını koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayabilir. Kamu kurumlar ve kuruluşlarının desteğiyle, Dursunbey’in el kahve değirmeni üretimi yeniden canlandırılabilir. Bu süreçte, geçmişteki zanaatkâr bilgisi ve tecrübeleri, modern üretim teknikleriyle birleştirilerek hem yerel kalkınmaya hem de küresel pazarlara yönelik kaliteli el kahve değirmenleri üretilebilir. Dursunbey’de el kahve değirmeni imalatının yeniden canlandırılması ile ilgili üretilecek projeler toplumsal hafızanın güçlenmesine ve bölgenin geçmişten gelen zengin kültürel mirasının günümüzde de değerli bir kimlik unsuru olarak kabul edilmesine imkan sağlayacaktır. Dursunbey’in bu güzelliğini, tüm dünyaya tanıtmak, geçmişteki Osmanlı Devleti’nin bir kasabaya sağladığı destekle ne denli önemli işler yapıldığını şimdiki ve gelecek nesillerin görmesi ve anlaması açısından kritik bir fırsat sunar. Bu sebeple, geçmişle bağ kurma ve güvenle geleceğe bakma adına önemli bir adım atılmış olur" dedi.
Proje detayları hakkında bilgi alan Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, Dursunbey’in kültürel mirasının aydınlatılmasında oldukça önemli başarıya imza atan Altıeylül Fen Lisesi öğrencisi ve öğretmenlerini tebrik etti. Projesinin geliştirilmesi için projeyi hazırlayan Altıeylül Fen Lise öğrencisi Aybüke Çetin’in önerilerini dinleyen Başkan Bahçavan; "Kültürümüz ve İlçe tarihimiz için oldukça önemli bir miras olan Dursunbey el kahve değirmeninin ilçemizde yeniden üretiminin yapılabilmesi için belediye olarak proje çalışmalarına başlayacağız. Projeye destek olan diğer kurumlarla işbirliği içerisinde bu tarihi ürünü yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışacağız. Yerel firmalarla da üretim yapma konusunda girişimlerde bulunacağız. Emeği geçen Aybüke kardeşimize ve Dr. İbrahim Şen hocamıza emekleri için teşekkür ediyorum" dedi.
Bu önemli proje Türkiye finallerinde toplam 12 bölgeden gelecek olan 14 bölge birincisi proje ile, Türkiye derecesi almak için önümüzdeki günlerde yarışacak.