Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Akbaş, sosyal medyanın etkisiyle çocuk ve gençlerde estetik cerrahi taleplerinin arttığını belirtti. Akbaş, istisnalar dışında estetik müdahalelerin fiziksel ve ruhsal gelişim tamamlandıktan sonra yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Akbaş, estetik cerrahinin doğru zaman ve doğru endikasyon ile yapılması gerektiğini vurguladı. "Estetik amaçlı cerrahi müdahaleler için çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini tamamlaması gerekmektedir. Mümkünse estetik operasyonlar en az 18 yaş tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Ancak bazı özel durumlarda erken müdahale gerekebilir" ifadelerini kullandı.
Akbaş, kepçe kulak gibi fiziksel farklılıkların veya aşırı büyük göğüs gelişiminin çocuğun psikolojisini ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, bu gibi vakalarda okul öncesi dönemde yapılacak ameliyatların faydalı olacağını söyledi. "Bazı durumlarda fiziksel gelişim tamamlanmadan da cerrahi müdahale yapılabilir. Bu, çocuğun hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı için önemlidir" diye konuştu.
Prof. Dr. Akbaş, her vakayı titizlikle değerlendirmek gerektiğini belirtti. Bazı durumlarda fiziksel gelişimin tamamlanmasını beklemek gerekmediğini, dudak yarıklığı gibi doğuştan gelen durumlarda ise beklenmeden 2-3 ay içinde operasyonlara başlanabileceğini açıkladı. "Bazen yıllar değil, aylar içerisinde bile plastik cerrahi müdahale gerekebilir" dedi.
Bir çocuk estetik talep ettiğinde, ailenin onu bir plastik cerrahi uzmanına götürerek gerçekçi bir şekilde bilgilendirilmesini sağlaması gerektiğini vurgulayan Akbaş, bu sayede uygun zamanda operasyon yapılabileceğini ifade etti.