Tarih: 01.08.2024 13:41

Söke Ovası’nda susuzluk sıkıntısı had safhaya ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizin en önemli tarım alanlarından biri olarak değerlendirilen ve Türkiye’nin ‘Pamuk Ambarı’ olarak nitelendirilen Söke Ovası 2023-2024 sezonunda kuraklığa teslim oldu.
Kış yağışlarının yeterli olmayışına kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk da eklenince pamuk ekili alanların sulanması Sökeli çiftçiler açısından adeta kabusa döndü. Pamuk ekili alanlara suyun zamanında ve yeterli miktarda ulaştırılamaması, rekolte düşüklüğüne neden olacağından maddi kayıpları da beraberinde getirmesinin yanı sıra günlerdir tarla başlarında yatıp kalkan çiftçileri de isyan noktasına getirdi.
Sökeli çiftçilerden Mehmet Ali Güler, sulama konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirerek Söke Ovası’nın sulama alanında alternatif bir planının olmadığını belirtti. Güler, “Söke Ovası’nda uzun zamandır bu sezonda yaşadığımız su krizini yaşamadık. Kurumlarımızın su krizi konusunda çiftçiye sunacağı alternatif bir planı yok. Maalesef komşularımızla su kapma yarışına girdik. Azmak ve göl tabanlarından çamurlu suyu çekmek için insanüstü mücadele veren çiftçi kardeşlerimiz var. Ne yazık ki, bir senenin umudu gözümüz gibi baktığımız ürünlerimizin susuzluk karşısında yanıp gitmesini sadece izlemekle yetiniyoruz. Koçarlı Ovası ve barajlara daha yakın yerler üçüncü kat dördüncü kat sulama yaparken Söke Ovasında ikinci kat sulama yapamayan yaklaşık 35 bin dönüm yer bulunmaktadır. Çiftçi tarlasına su çıkarabilmek için traktörlerle iki veya üç aktarmalı çalışmakta bu da çiftçiye ekstra maliyet getirmektedir. Pamuk, milli servettir. Daha fazla rekolte kaybı yaşanmasına müsaade edilmemelidir. Kurumlarımızı acilen koordinasyona davet ediyoruz. “ diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB