Şırnak'ta keçi besiciliği yok oluyor, köyler boşalıyor

Şırnak

Beytüşşebap'ta köyden kente göç, keçi sayısını dörtte üç oranında azalttı, çiftçiler keçi desteği istiyor.

Göçün Gölgesinde Bir Meslek

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde keçi besleyen vatandaşlar, köyden kente yoğun göç nedeniyle bu işi sürdüremez hale geldi. Eskiden her hanede 200’e yakın keçi bulunan köydeki hayvan varlığı, dörtte üç oranında azaldı. Çiftçiler, koyun desteğinin yanı sıra keçi desteğinin de sağlanmasını talep ediyor.

Dağ Köyünde Zorlu Hayat

İlçeye 45 kilometre uzaklıkta, her yıl kar kalınlığının 3 metreyi bulduğu Beşağaç köyünde yıllardır geçimini keçi besleyerek sağlayan yüzlerce aile, artık yavaş yavaş köylerini terk edip şehirlere göç ediyor. Köyde kalanlar ise zorlaşan keçi besiciliğini bırakmayı düşünüyor. Vatandaşlar, gençlerin daha iyi işler için baba mesleğini bırakıp gittiğini belirtiyor.

Bir Çobanın Hikayesi

65 yaşındaki Hamit Acer, eskiden 200 keçisi olduğunu, şimdi ise bu sayının 60'a düştüğünü söyledi. Keçi besiciliğini bırakmayı düşündüğünü ifade eden Acer, "Köyümüzde eskiden her evde 200 keçi vardı, çok güzel besliyorduk. Ama şimdi kimse bu işi yapmıyor. Gençler kaçıyor, biz tek kaldık, biz de gideceğiz" dedi. Acer, koyun yerine keçi desteği verilmesi halinde birçok kişinin bu işe döneceğini vurgulayarak, "Her evde şimdi 50 keçi var, çok şükür idare ediyoruz ama köyden kente göç çoğalıyor" sözleriyle durumu özetledi.