Tarih: 03.09.2024 11:17

SHM ücretsiz sağlık desteği sağlıyor

Facebook Twitter Linked-in

DÜZCE(İHA) – Düzce’de bulunan Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek amacıyla ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor.
Düzce SHM binlerce kişiye sağlık hizmeti veriyor. Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi, Bahçeşehir Sağlıklı Hayat Merkezi ve Akçakoca Sağlıklı Hayat Merkezi olmak üzere 3 adet Sağlıklı Hayat Merkezleri sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek amacıyla ücretsiz hizmet veriyor.
Sağlıklı Hayat Merkezlerinde; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) faaliyetleri çerçevesinde 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mammografi çekimi, 30-65 yaş arası kadınlara beş yılda bir smear ve HPV DNA testi, 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlara iki yılda bir gaitada gizli kan testi ücretsiz olarak yapılmakta. Mobil kanser tarama aracı ile köylerde kanser taramalar gerçekleştiriliyor.
Kadın ve üreme sağlığı noktasında başvuran bireylere üreme sağlığı konularında danışmanlık hizmeti gerçekleştiriliyor. Evlilik öncesi danışmanlığı ve düzenli olarak gebe bilgilendirme eğitimleri düzenleniyor.
Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı ile ilgili olarak Her bebekten topuk kanı alınarak Fenilketonüri, Konjenital Hipertiroidi, Biotinidaz eksikliği ve Kistik Fibrozis hastalıklarının taramaları, hemoglobinopati tarama programı kapsamında evlilik öncesi taramalar, tüm yenidoğanlara işitme tarama testi, bebek ölümleri takip edilerek inceleme komisyonunda değerlendirilmekte. Evlilik öncesi danışmanlık için başvuran çiftlere eğitim verilirken, sağlık kuruluşlarında aile planlaması malzemeleri eğitimli personeller tarafından ücretsiz uygulanmakta.
Sigara Bırakma Polikliniğinde; ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı yönlendirmesi ile veya kendisi doğrudan sigara bırakma polikliniklerine başvurarak ücretsiz danışmanlık alabilmekte.
Verem Savaş biriminde tüberküloz hastaları ve temaslıları ile görüşmeler, tetkiklerinin yapılması, tanı koyulması, tedavileri ve takibi bu birimde sağlanmakta.
Beslenme danışmanlığında; Sağlıklı Beslenme ile ilgili Sağlıklı Hayat Merkezinde diyetisyenler tarafından ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmeti verilmekte ve yıl içerisinde önemli gün ve haftalarda çeşitli etkinliklerle halka yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirmekte.
Kronik Hastalıkların yönetimi biriminde; diyetisyen, psikolog, fizyoterapist eşliğinde kronik hastalıklar ile ilgili danışmanlık verilmesi, kronik hastalıkların yönetimine yönelik tavsiye ve motivasyon görüşmeleri yapılması verilen hizmetlerden.
Fiziksel Aktivite danışmanlığında; Fizyoterapistler eşliğinde kişiye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programları planlanarak uygulanıyor. Aile Hekimlerince yönlendirilen ya da doğrudan başvuran kilo fazlası olan bireylerin fiziksel hareket danışmanlığı, engelli bireylere uygun programlar hazırlanarak uygulanıyor. Koruyucu ve destekleyici iyileştirme, cihaz ve teknolojilerinin kullanımına yönelik hasta ve ailesine gerekli eğitimler veriliyor.
Sosyal Çalışmalar ve Toplumsal Destek birimi ise psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişim uzmanları, bireysel psikososyal danışmanlık/aile danışmanlıkları verilmektedir. Davranışsal bağımlılıklar ve psikososyal risk faktörleri (şiddet, istismar, aile içi ruhsal sorunlar, yoksulluk vb.) ile başa çıkmaya yönelik eğitim ve danışmanlık yapılıyor. Obezite olgularında ve yeme bozukluklarında psikolojik danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriliyor.
Halk Sağlığı Laboratuvarı da içme ve kullanım suyu analizleri yapıyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB