SGK’dan yeni düzenleme: ‘KOD-29’ uygulaması

SGK’dan yeni düzenleme: ‘KOD-29’ uygulaması

SGK, işten çıkarma sebeplerinin aynı kod ile SGK’ya bildirimin belirsizliklere yol açması nedeniyle her biri için ayrı kodlar belirlendiğini açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fesih kısıtının istisnaları arasında bulunan ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller’ başlığındaki işten çıkarma sebeplerinin aynı kod ile SGK’ya bildirimin belirsizliklere yol açması nedeniyle her biri için ayrı kodlar belirlendiğini açıkladı. 
SGK tarafından yapılan açıklamada koronavirüs salgının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinden çalışanları korumak için 16.04.2020 tarihinden itibaren fesih kısıtı uygulamasının getirildiğini hatırlatılarak,  İş Kanunu’nda yer alan ahlak ve iyi  niyet kurallarına uymayan haller fesih kısıtı uygulamasının istisnaları arasında sayıldığı belirtildi. 
Yapılan açıklamada ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri içerdiği söylendi.  Bu hallerin tamamında iş akdinin feshi durumunda işten ayrılış işlemlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimleri ’29 nolu kod’ üzerinden yapıldığı ifade edildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada şunlar dile getirildi; “Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir. Böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçilecektir.”
SGK ayrıca 16.04.2020 tarihinden itibaren uygulanan fesih kısıtını delmek amacıyla, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışı olmaksızın ‘Kod-29’ kullanılarak çok sayıda çalışanın işten çıkarıldığı yönündeki iddialara cevap verdi. Yıllara göre rakamsal veriler paylaşan SGK, işten ayrılış nedeni ‘Kod-29’ olarak belirlenen çalışan sayısı olarak 2018’de 233 bin 430, 2019’da 194 bin 524 2020’de ise 176 bin 622 kişi olduğunu açıkladı. 
Son olarak SGK, fesih kısıtının önceki dönemde aylık ortalama 17 bin çalışanın işten ayrılma nedeni ‘Kod-29’ olarak bildirirken fesih kısıtlamasından sonraki dönemde bu sayısının daha düşük olup aylık ortalama 15 bin kişi olduğunun bilgisini verdi.