Selçuk Üniversitesi Türk arkeolojisine yön veriyor

Selçuk Üniversitesi Türk arkeolojisine yön veriyor

Selçuk Üniversitesi Türk arkeolojisine yön veriyor

Konya’daki Savatra Antik Kenti’nde, Selçuk Üniversitesinin yönetiminde yürütülen çalışmalar Konya ve Anadolu tarihinin kültürel birikimini gün yüzüne çıkarıyor.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlker Işık başkanlığında yürütülen ve 2021 yılında başlayan kazı çalışmalarında çok önemli bulgulara ulaşıldı. 2022 yılında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait üzerinde “Türk” ibaresinin yer aldığı, Grek alfabesiyle “Türkoğlu” yazan bir kitabe bulundu. Milattan sonra 9-11. yüzyıla ait kitabe, 1071 öncesinde Anadolu’daki Türk varlığının kanıtı niteliğinde olurken, 2023 yılında da milattan sonra 4 veya 5’inci yüzyıla tarihlenen toplu çocuk mezarı, 1800 yıllık olduğu değerlendirilen zafer çelengi, asker ve sancak kabartmalı sunak, kiliseler ve kuyu mezarlar ortaya çıkarıldı. Bu yıl da kilise ve mezarlara ait yeni yapılara ulaşıldı.

"Arkeopark oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor"
5 bin yıllık bir geçmişe sahip Savatra’nın Roma döneminden itibaren garnizon kenti olduğunu, Bizans döneminde de aynı ihtişamın devam ettiğini belirten Doç. Dr. Işık, “Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü olarak Konya’nın ilk Antik Kenti kazısını yapmanın gururu içerisindeyiz. Hem Konya’mızın kültür ve turizm tarihine hem de ülkemizin arkeoloji tarihine hizmet edebilecek önemli çalışmaları Selçuk Üniversitesi olarak yürütüyoruz. Üniversitemiz, Arkeoloji Bölümü özelinde bir ekol. Kıymetli hocalarımızın yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Türk arkeolojisine yön verebilecek önemli kazı çalışmaları yapıldı. Üniversitemiz çok önemli arkeologlar yetiştirdi” dedi.
Konya’nın, bütün kültür hatlarının bir potada eritildiği önemli bir havza olduğuna dikkat çeken İlker Işık, “Buradaki çalışmalarımızı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin destekleriyle yürütüyoruz. Bu alanda Arkeopark oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Buranın önemli bir turistik destinasyon sahası olması için uğraşıyoruz. Bölgenin arkeolojik kültür tarihinin tanıtılabileceği, özellikle çocuklara hitap edebilen kültürel miras bilincini aşılayabilecek alanlar oluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.