Sel ve kuraklık riskini önlemek için örnek projeleri incelediler

19.07.2024 15:48:52

Sel ve kuraklık riskini önlemek için örnek projeleri incelediler

Bartın’da taşkın ve kuralığı önlemek için çalışma yürüten Bartın Üniversitesi’nin hazırladığı proje çerçevesinde örnek uygulamalar yerinde incelendi
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) iklim değişikliğiyle birlikte Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi ile, Türkiye’de genelinde hayata geçirilen en iyi uygulama örnekleri yerinde inceleniyor. Bartın’da iki pilot binada yapılacak ‘yeşil çatı’ uygulamaları için İstanbul’a giderek incelemelerde bulunan BİRUS proje ekibi, şimdi ise İzmir’de hayata geçirilen örnek projelerle ilgili temaslarda bulundu.
“Sünger Şehir”deki çalışmalar yerinde görüldü
Türkiye’nin ilk “Sünger Şehir” olma yönünde örnek projelerin hayata geçirildiği İzmir’de ziyaretlerde bulunan BİRUS proje ekibi, yapılan projeleri yerinde inceleyerek görüş alışverişinde bulundu. Bu kapsamda; İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü ziyaret edildi. Ayrıca; Halkapınar Aktarma İstasyonu Yağmur Durakları, Bornova Mediha Mahmutbey Ortaokulu (Sünger Okul), Işıkkent Mezarlığı Yeşil Dönüşüm Sahası, Evka-3 Metro İstasyonu, Gaziemir Sakarya Sünger Otoparkı, Buca Atatürk Mahallesi Sünger Parkı, Bornova ve Gaziemir İtfaiye istasyonlarındaki çalışmalar görüldü.
Daha yaşanabilir yarınlar hedefleniyor
Gerçekleştirilen ziyaretlerde projeler ve uygulamaları ile ilgili detaylı bilgiler alan BİRUS proje ekibine, Sünger Kent proje ekibinden Jeoloji Mühendisi Özge İyiiş de eşlik etti. Sünger Kent Teknik Kılavuzunun paylaşıldığı ziyaretlerde ortak yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Ayrıca BİRUS proje ekibi, Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan’ı da ziyaret etti. Ziyarette, BİRUS Projesi ile aynı fasılda İzmir Kıyı İlçelerinin İklim Değişikliği Etkilenebilirlik/Kırılganlık Analizi başlıklı proje ile ilgili tecrübe paylaşımı yapıldı.
Teknik incelemelerde farklı disiplinlerde uzmanlar yer aldı
BİRUS proje ekibi tarafından gerçekleştirilen teknik incelemelere; proje 3. aktivite akademik danışmanları Doç. Dr. Mustafa Artar ve Dr. Öğr. Üyesi Aylin Alişan Yetkin; BARÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı personellerinden Mimar Mehmet Akif Mayuk ile İnşaat Mühendisi Erhan Öztürk katıldı. Bartın Belediyesinden Peyzaj Mimarı Özge Somaklı ve Makine Mühendisi Ömer Faruk Alagöz’ün de yer aldığı programda; Bartın İl Özel İdaresinden Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Burcu Avcı ve Orman Yüksek Mühendisi CBS Uzmanı Saffet Yıldız ile Peyzaj Mimarlığı Yüksek Lisans Öğrencisi Çağla Üstündağ da katılım sağladı.