Seçer: "Mersin’in hak ettiklerini alması için güçlü bir lobi olması gerekir"

Seçer:

Seçer: "Mersin’in hak ettiklerini alması için güçlü bir lobi olması gerekir"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldiklerinde belediyenin SGK ve vergi olmak üzere yaklaşık 530 milyon dolar borcu bulunduğunu, kendi dönemlerinde bu borçlarda büyük bir azalma yaşandığını belirterek, "Benim belediyem geliri iyi olan bir belediyedir. Göreve geldiğim günden bu yana emin olun parasızlık için bir gün uykusuz kaldığımı hatırlamıyorum" dedi.
Seçer, MTSO ev sahipliğinde düzenlenen ‘İş Dünyası Temsilcileri Buluşması’nda odalar, dernek ve ilgili STK’ların temsilcileri ile bir araya geldi. Seçer, geçmiş 5 yıllık değerlendirme yaparken, yeni dönem makro projeler ve yatırım beklentileri hakkında konuştu. MTSO’ya düzenlediği toplantı dolayısıyla teşekkür eden Başkan Seçer, Mersin’de bir lobi oluşturulamadığı yönünde serzenişleri aktararak, “Biz de; ‘zararın neresinden dönersek kardır, bu işe başlamak gerekiyor’ dedik. En azından böyle bir toplantıyla bunu başlatalım dedik” ifadelerini kullandı.
Daha önce çok kez bir araya geldiklerini ancak toplantıdaki temanın ana konusunun Mersin’in güçlü bir lobi oluşturması olduğunu kaydeden Seçer, “Ana temamız ve konumuz Mersin’in güçlü bir lobisi olması farkındalığı ve bunu nasıl yapacağımızın tartışıldığı bir toplantı olmalı. Buraya gelirken de çıkış noktam; belediyem-belediyemin içinde bulunduğu durum, belediyem-merkezi hükümet-bürokrasi ilişkileri; bunun eğer ki zamanında yapılmazsa kente kaybettirdikleri ya da merkezi hükümetin Mersin üzerindeki tasarrufları, buna yönelik çalışmaları, ortaya çıkan eksiklerin, gecikmelerin, zafiyetlerin Mersin’e nelere mal olacağını konuşmak” diye konuştu.
Seçer, geçtiğimiz 5 yılda Mersin’e hizmet etmekten büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana, tüm olumsuzluklara rağmen Mersin’i Türkiye’de parlayan bir kent haline getirmek, bunun için emek harcamak, verdiğimiz sözler konusunda bu kente mahcup olmamak ve bu kentin insanlarına bir kez daha Vahap Seçer’e gönül rahatlığıyla oy verdirmiş olmaktan dolayı da mutluyum” ifadelerini kullandı.

“Kapsayıcı dil ve yönetim anlayışıyla, güven ve hoşgörü ortamı oluşturma gayreti içerisinde olduk”
Yönetim süresi boyunca kent aktörlerine verdikleri desteklerden dolayı da teşekkürlerini ileten Başkan Seçer, 5 yıllık görev süresini değerlendirerek, “Bazen insanlar; ‘yüzde 60 oyu nasıl aldınız?’ diye soruyor. Aslında bu yüzde 60 oyun altında yatan anlayışı tekrar hatırlatmak istiyorum; katılımcı demokrasi ile yönetim anlayışı. Defalarca STK’lar, odalar, dernekler, farklı kurumlar ve kuruluşlarla her zaman diyalogdan yana oldum. Ayrım yapmadan, eksik olan hizmetleri her noktaya ulaştırdık. Asla ‘falanca yerleşim yeri bize uzak mesafede, bize oy vermedi, bizim partimizden değil’ gibi bir anlayışı belediyemizin kapısından içeriye sokmadık. Her kesimi kapsayıcı dil ve yönetim anlayışıyla Mersin’de kardeşlik, huzur, güven ve hoşgörü ortamı oluşturma gayreti içerisinde olduk” dedi.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi yaparsa en iyisini yapar”
Mersin’de kardeşlik, huzur, güven ve hoşgörü ortamı oluşturmak için çalıştıklarını vurgulayan Seçer, “Belediyecilikte iki önemli konu vardır. Bir; mali disiplin ve sağlıklı bir finans. İki; liyakatli, birikimli, işinin ehli, ahlaklı bir insan kaynağı oluşturmanız gerekiyor” diyerek, başarılı bir belediye başkanı olmanın formülü olduğunu belirtti. Yaptıkları her işte kaliteyi öncelediklerini söyleyen Seçer, ’Mersin Büyükşehir Belediyesi yaparsa en iyisini yapar’ sloganıyla hareket ettiklerinin altını çizdi. Dijitalleşmeye ve teknolojiye yönelik büyük yatırımlar yaptıklarını kaydeden Seçer, “Bunlar bize yönetimde büyük bir kolaylık, başarı ve inanılmaz bir tasarruf sağladı. Modern kent anlayışını önceleyen altyapı ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verdik, vermeye de devam edeceğiz. Yaptığımız altyapı, üstyapı yatırımlarının da kente sağladığı olağanüstü rahatlıklar bunların ispatıdır” ifadelerine yer verdi.
“Sosyal politikalarda Mersin Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de en üst sıralarda”
Mersin gibi sosyo-ekonomik yapıdaki bir kentte en önemli yatırımların sosyal politikalar alanında olması gerektiğini ve bu alanda büyük çalışmalar yaptıklarını söyleyen Seçer, “Sosyal politikalar konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de en üst sıralarda, hatta ilk diyebileceğimiz hizmetlerin altına imza atmıştır. 2014’ten bu yana Mersin Büyükşehir Belediyesinin görev ve sorumluluk alanına giren yeni ilçelerimiz oldu. Periferideki ilçelerimiz bugüne kadar çözülmemiş ya da çözülememiş bütün sorunlarına cesurca el attık” şeklinde konuştu.
Anamur’dan Tarsus’a kadar her noktaya eşit hizmet götürdüklerini vurgulayan Seçer, “Her noktaya, bölgeye, sosyo-kültürel yapıya ‘eşit yurttaş’ prensibiyle hizmeti kendimize düstur edindik. Asla ilçeler arasında hizmet kalitesinde bir farkı ortaya çıkaracak bir yanlışın içerisinde olmadık” diyerek, kentin her noktasına aynı kalitede hizmet götürdüklerini vurguladı.

Başkan Seçer’den ’Metro Projesi’ne ilişkin yeni açıklamalar
Sosyal politikalara verdikleri önemin yanı sıra altyapı ve üstyapı yatırımları için de gece-gündüz çalıştıklarını vurgulayan Seçer, ’Metro Projesi’ne dair yeni açıklamalarda bulundu. Proje detaylarını katılımcılara aktaran Seçer, projeyi genişlettiklerini ve raylı sistem projesinde kapasitelerini 45 kilometreye çıkaracaklarını kaydetti. Projelerin yatırım programına alınmasını beklediğini belirten Seçer, “Metroya finansman bulmakta zorlanıyoruz ama bu projeleri yatırım programına aldırırsak, biz finans kurumlarına değil, onlar bize gelecek. EBRD’si AFD’si hepsi hafif raylı sistemlere daha sıcak bakıyor” ifadelerine yer verdi.
Seçer, Akdeniz ve Toroslar arası güzergâh için hemen çalışmalara başlamak istediklerini söyleyerek, “Yatırım programına alındığı takdirde biz bunu krediyle çok rahat yapabiliriz. Bir taraftan çalışmalarını başlattığımız yeraltı metrosunu devam ettirdiğimiz gibi diğer taraftan da hafif raylı sistemleri hayata geçireceğiz” diyerek, hafif raylı sistem projesine ilişkin finansal kaynak arayışında olduklarını ve bakanlıktan onay gelince hızla yapımına başlayacaklarını söyledi. Sosyal konut projesine 2025 yılında başlamayı hedeflediklerini ve ilk etapta Tarsus ve Toroslar ilçelerinde iki noktada ilçe belediyeleri ile projeyi ortak yürüteceklerini belirten Seçer, Mütfü Deresi Yaşam Vadisi Projesinde de imar çalışmalarının bittiğini ve söz konusu projenin de etaplar halinde hayata geçirilecek çok güzel bir çalışma olduğunu kaydetti.

Tarımsal destekler hız kesmeden devam edecek
Büyükşehir olarak ilk 5 yılda olduğu gibi yeni dönem de tarıma önem vereceklerini dile getiren Seçer, Tarımsal İnovasyon Merkezinin önemli bir yatırım olacağını kaydederek, tarımsal GES’lere destek vereceklerini açıkladı. Tarımın her alanında yapmış oldukları destekleri sıralayan Seçer, “Köyümüz Atölye Projesi kapsamında da her bölgenin kendine matuf ürünlerinin hem coğrafi işaretinin alınması hem ulusal hem uluslararası pazara taşınması, bir marka haline gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

“Yeni bir aşevi ve ekmek fabrikasını hayata geçiriyoruz”
Sosyal belediyecilik anlayışı ile çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Seçer, “Yeni bir ekmek fabrikası inşası yapıyoruz. Burada amacımız fırıncıların işine engel olmak değil. Hayatın pahalı olduğu bu dönemde ekmek bizim halkımız için önemli. Niş ürünleri de üreten, aslında bir anlamda ticari olarak da üretim yaparken, diğer taraftan da sosyal politikalar kapsamında üretim yapan modern bir ekmek fabrikasını hayata geçiriyoruz. Çalışmalarını Toroslar bölgesinde başlattık. Yanına da yeni bir aşevi yapacağız” dedi.

“Şehir merkezinde 4.9 hektarlık bir alanda kent yenileme çalışmaları yapıyoruz”
Şehir merkezini ilgilendiren 4.9 hektarlık bir alanda kent yenileme çalışmaları yaptıklarından bahseden Seçer, Kırmızı-Lacivert ve Özel İdare İşhanının yıkım çalışmalarının başladığını, Zafer Çarşısı ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini vurguladı. Belediyelerin ticari anlayış gütmemesi gerektiğinin altını çizen Seçer, şöyle devam etti; “Belediyeler, gayrimenkul ticareti yapan işletmeler ya da kurumlar değildir. Biz kamu kurumuyuz. Bizim için esas olan; sizlere yol, altyapı yapmak, sosyal destek vermek, kültürel projeler yapmaktır. Burası bir metropol ve büyükşehir. Şehrin merkezini yenilememiz lazım.”

“Yatırımların gelmesi noktasında kent bileşenlerinin önemi yüksek”
Merkezi yönetimin gerçekleştireceği yatırımların gelmesi noktasında kent bileşenlerini oluşturan iş dünyası ve siyasilerin önemine dikkat çeken Seçer, “Milletvekillerimizin ve bürokrasimizin gayreti son derece önemli. Açıklıkla ifade edeyim; ben göreve geldiğim günden bu yana 2 valiyle çalıştım. Hem önceki valimiz hem şimdiki valimizin bizim merkezi hükümet yatırımlarına kulak asmadığı ya da ‘olursa olur, olmazsa olmaz’ dediğini duymadım. Aksine hepsi gerçekten bir an önce bu yatırımların yapılması konusunda elinden gelen gayreti göstermiştir. Ama onlar bir siyasi erk değil, bürokrat. Bugün burada görevini yapıyor, yarın bir başka yere gidiyor. Hepsi gayret içerisinde. Burada kent bileşenleri olarak sizler ve siyasiler önemli” ifadelerini kullandı.

“Biz mali disiplini sağlamış iyi bir belediyeyiz”
Göreve geldiklerinde belediyenin SGK ve vergi olmak üzere yaklaşık 530 milyon dolar borcu bulunduğunu, kendi dönemlerinde de bu borçlarda büyük bir azalma yaşandığına dikkat çeken Seçer, “Benim belediyem geliri iyi olan bir belediyedir. Göreve geldiğim günden bu yana emin olun parasızlık için bir gün uykusuz kaldığımı hatırlamıyorum. Biz mali dengemizi kurduk. Biz hayal satmıyoruz. Bizim gelirimiz Türkiye’de 5- 6’ncı sıradadır ve bunun değerini bilmek lazım. Hiçbir endişeniz olmasın, programa aldığımız her yol ve proje yapılır. Gelir bütçem yüzde 99,5 gerçekleşmiş, gider bütçem o kadar gerçekleşmiş en düşük yüzde 93 olmuş. Gelirim belli, giderim belli. O yüzden lütfen rahat olun biz yatırım programına almışsak bilin ki o yapılacaktır. Çünkü ona göre kendimizi ayarladık” ifadelerini kullandı.

“Kentimizi hak ettiği değere ulaşması için el birliği ile çalışacağız”
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ise ekonomi ve iş dünyasının yanı sıra sık sık sivil toplum örgütleri ile de yakın bir iletişim kurma çabası içerisinde olduklarını belirterek, “MTSO olarak kent dinamiklerini kent gücünün bir parçası olarak görüyoruz. Bu gücün önemli bir parçası da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı. Farklı kesimlerin ortak sesi olarak da Başkanımız Vahap Seçer’i konuk etmek istedik. Başkanımızı ilk ağızdan dinleyerek, projeleriyle ilgili bilgiler almak ve kentimiz için nasıl bir katkı vermemiz gerektiğini beraber istişare etmek istedik. Hepimiz kentimiz için varız. El birliğiyle Türkiye’nin incisi olan kentimizin hak ettiği değeri yerine getirmek uğraşı içerisindeyiz” dedi.

“Hepimiz, Mersin’in gelişmesi için tek bir amaç taşıyoruz”
MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin’in geleceği için ortak paydada birleşmenin önemine vurgu yaparak, “Hepimizin düşüncesi aynı. Hepimiz aynı duyguları taşıyoruz. Önce Mersinimiz sonra ülkemiz, bizler hep bir bütünüz. Bu şehirde gerçekten çok büyük hizmetleri olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer ilk döneminde çok başarılıydı. İkinci döneminde de bu başarıyı yakalayıp geçmesi lazım. Bizler de bu süreçte tabi ki başkanımızın ve ilçe belediye başkanlarımızın yanında olacağız. Bizler hepimiz tek bir amaç taşıyoruz ve amacımız Mersin. Ne dili ne ırkı ne de mezhebi ile kimse kimseyi ötekileştirmeden, hepimiz birlikte Mersin’iz” ifadelerini kullandı.