Savunma Bakanlığı Libya silahlı kuvvetlerini eğitiyor

Savunma Bakanlığı Libya silahlı kuvvetlerini eğitiyor

T.C. Savunma Bakanlığının Libya hükümeti ile imzaladığı güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması hayata geçiyor.

Libya ile Türkiye arasında 27 Kasım 2019'da İstanbul'da imzalanan "güvenlik ve askeri iş birliği anlaşmasının" 3 yıl süreyle geçerli olacağı belirtilmişti. Sonrasında da birer yıllık sürelerle uzatılacağı ancak sona ermesi halinde devam eden programların etkilenmeyeceği belirtilen mutabakat muhtırası hayata geçiyor.


Askeri Eğitim, İş Birliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında Libyalı askerlere "havan eğitimi" veren T.C Milli Savunma Bakanlığı  (MSB),  Eğitimlerin devam edeceğini bildirmişti. Bakanlığın yaptığı açıklamada; ‘‘Libya silahlı kuvvetlerine yönelik eğitimlere devam ediyoruz. Görevli personelimiz tarafından Libyalı askerlere ‘İlk yardım Küresel Deniz Tehlike ve Emniyet Sistemi eğitimi’’ verildiği belirtildi.
Anlaşmanın içerisinde, Libya'da Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye eğitim, danışmanlık, malzeme ve planlama desteği verilmesi, Türkiye'de ve Libya'da ortak 'Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi' kurulabilmesi, Kara, deniz ve hava araçları, silahları, eğitim üsleri tahsis edilebilmesi, Ortak askeri planlama, eğitim, silahların kullanılmasına yönelik danışmanlık verilebilmesi, gibi önemli maddeler yer alıyor.
HABER: F. Taha Çerçiler