SASKİ kanal görüntüleme robotları iş başında

31.07.2024 15:29:37

SASKİ kanal görüntüleme robotları iş başında

Kanalizasyon, yağmursuyu, bina ve ev bağlantılarında yaşanan sorunları yerinde tespit için kanal görüntüleme robotları kullanan SASKİ Genel Müdürlüğü, robotlar ile 2024 yılının 6 ayında 15 bin metre kanalizasyon ve 10 bin metre yağmur suyu olmak üzere 25 bin metre uzunluğundaki hattın içini kontrol etti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının kontrolünü kameralı robotla yapıyor. Bu sistem sayesinde çoğu zaman üstyapının kazılması önlenirken, maliyet, emek ve zamandan da büyük tasarruf sağlanıyor. İl genelinde birçok görüntüleme ve onarım işlemi yapan ekipler, 2024 yılının 6 ayında 15 bin metre kanalizasyon ve 10 bin metre yağmur suyu hattı olmak üzere 25 bin metre uzunluğundaki hatta görüntüleme işlemi gerçekleştirdi. Arıza bildirilen 300 adreste ise kanal görüntüleme robotları sayesinde sorun daha hızlı çözüldü.

Kesin ve noktasal tespit
Kanal görüntüleme aracı ile hatlardaki tıkanıklık, sızma ve taşma gibi arızaların kesin ve noktasal olarak tespiti yapılıyor. Ekipler il genelinde aralıksız olarak tarama işlemlerini sürdürüyor. Araç içerisindeki kumanda kabini ile kontrol sağlanarak robot tarafından kaydedilen görüntüler bilgisayara kaydedildiği gibi aynı zamanda araç içinden monitör ile anlık olarak izlenebiliyor.

Üstyapı kazılarının önüne geçiliyor
Sistem sayesinde çoğu zaman üstyapının kazılmasının da önüne geçiliyor. Kanal görüntüleme aracı ile periyodik olarak il genelindeki hatlarda keşif yapılıyor. Keşfin ardından arızalı yer noktasal olarak tespit ediliyor. 150 metre mesafeye kadar hareket etme kabiliyetine sahip robotlar ile sorun yaşanan bölgede fazladan kazı yapılmasının önüne geçilerek boz-yap işlemi ortadan kalkıyor. Maliyetten, zamandan ve emekten tasarruf sağlanıyor.