Sağlık Bakanlığı ve Marmara’daki üniversiteler bir araya geldi

17.08.2024 18:11:16

Sağlık Bakanlığı ve Marmara’daki üniversiteler bir araya geldi

Yükseköğretim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı, Marmara Bölgesi’nde tıp fakültesi bulunan üniversitelerin rektörleri, tıp fakültesi dekanları ve başhekimlerinin katılımıyla ‘Üniversiteler ile Sağlık Eğitimi ve Hizmeti Üzerine İstişare Toplantısı’ düzenledi.
Yükseköğretim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı, Marmara Bölgesi’nde tıp fakültesi bulunan üniversitelerin rektörleri, tıp fakültesi dekanları ve başhekimlerinin katılımıyla ‘Üniversiteler ile Sağlık Eğitimi ve Hizmeti Üzerine İstişare Toplantısı’ düzenledi.
İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, üniversitelerde verilen sağlık eğitimi ile sağlık hizmetleri alanında yapılan çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda, sağlık eğitiminin geliştirilmesi ve daha etkin bir sağlık hizmeti sunumu amacıyla atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.
Toplantıya Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, sağlık eğitiminin mevcut durumu ve geliştirilmesi gereken alanlar ele alındı. Ayrıca, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak amacıyla hayata geçirilecek ortak çalışmalar üzerine müzakerelerde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanlarına dikkat çekerek bu alanda ulaşılan noktanın önemini vurguladı. Özvar, ülkemizin tıp eğitiminde iki yüz yıllık birikime sahip olduğunu belirterek, bu birikimden güç alarak daha kaliteli bir tıp eğitimi hedeflediklerini ifade etti.
Özvar, geçmişten beri 10 yıllık periyotlarla tıp fakültelerinin kontenjanlarını aktararak, 2000 yılında 4 bin176 olan kontenjan sayısının, 2010’da 8 bin 90’a, 2020’de ise 18 bin 654’e yükseldiğini belirtti. Bu tarihten itibaren kontenjanların genel olarak sabit seyrettiğini ifade eden Özvar, “2024-2025 eğitim öğretim yılı için üniversitelerimize tahsis edilen kontenjan ise 18 bin 760 olarak gerçekleşmiştir. Mevcut durumda tıp fakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrenci sayısı yaklaşık 120 bindir” şeklinde konuştu.

“Önceliğimiz, zaten bir marka olan tıp eğitimimizin kalitesini daha da artırmak”
Özvar, “Önümüzdeki yıllarda, başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, devletimizin ve hükümetimizin ilgili organlarıyla yakın iş birliği içinde, ülkemizin hekim ihtiyacını ve üniversitelerimizin kapasitelerini dikkate almak suretiyle kontenjanlar belirlenecektir. Sağlık hizmetinin kalitesi hekimin kalitesinden geçer. Hekim ne kadar kaliteli yetişirse sağlık hizmeti de o kadar kaliteli olur. Sağlık Bakanlığımız ile tam bir iş birliği içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz” diye konuştu.
Kontenjanları belirlerken nitelikli bir tıp eğitimi için gereken bütün koşullara azami özeni göstereceklerini vurgulayan Özvar, “Nitekim önümüzdeki süreçte önceliğimiz, zaten bir marka olan tıp eğitimimizin kalitesini daha da artırmak olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Sağlık Bakanı Memişoğlu ise konuşmasında sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik üniversitelerle istişarenin ve ortak projeler geliştirilmesinin önemini vurguladı. Memişoğlu, “En büyük hedefimiz, sadece üniversite hastanelerinin gelişmesi değil, üniversitelerdeki bilgi ve araştırmalı eğitimin de gelişmesidir. Dünyada yapılan her şeyin yapılabileceği, dünyada yeni bir şey varsa bunu gerçekleştirebileceğimiz bir üniversite ve hastane camiası hedefliyoruz. Birlikte çalışarak, sağlık eğitimi ve hizmetinde standartlarımızı daha da yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum” açıklamasında bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Yükseköğretim Kurulu heyeti, tıp fakültesi olan üniversitelerin rektörleri, tıp fakültesi dekanları ve başhekimleriyle tıp fakültelerinin gelişimine yönelik detaylı istişarelerde bulundu.