Rektör Ünal: “OMÜ, Karadeniz’in en özel şehrinde”

Rektör Ünal: “OMÜ, Karadeniz’in en özel şehrinde”

Rektör Ünal: “OMÜ, Karadeniz’in en özel şehrinde”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Öğrencilerimizin vakit geçirirken öğrenebilecekleri, eğitim alabilecekleri ve etkinliklere katılabilecekleri üniversitemiz, Karadeniz Bölgesi’nin en özel şehrinde yer almaktadır” dedi.
Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü YKS maratonunun ardından sıra tercih dönemine geldi. Öğrenciler, 25 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında tercihte bulunabilecekler. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, tercih döneminde üniversitedeki bölümler hakkında bilgi verdi. Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin bazı beklenti ve ihtiyaçları olduğunu belirten Ünal, “Öğrencilerin istekleri arasında barınma imkânı, güvenlik, sosyal donatılar ve sosyal etkinlikler bulunmaktadır. Öğrencilerimizin vakit geçirirken öğrenebilecekleri, eğitim alabilecekleri ve etkinliklere katılabilecekleri üniversitemiz, Karadeniz Bölgesi’nin en özel şehrinde yer almaktadır. Şehrimizde ulaşım son derece kolay ve pratiktir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, kampüs içinde barınma imkânı sağladığı için ulaşım sorunu yaşanmaz. Üniversitemiz, yaşam merkezi olan, öğrencilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği, yürüyerek spor yapabilecekleri, her türlü hizmeti alabilecekleri bir kampüse sahiptir. Ana kampüsümüz sekiz bin sekiz yüz dönümlük alana yayılmış olup önemli bir kısmı orman bölgesidir. Denizden kayak merkezine kadar uzanan yerleşkemiz, su sporlarından kayağa kadar çeşitli imkânlar sunmaktadır. Ayrıca etkinliklerle öğrencilerin güçlü karakterler inşa etmelerini, eğitimlerine katkı sağlamalarını ve özgüvenlerini yükseltmelerini hedefleyen özel bir bölge ve üniversitedir” dedi.

“Öğrenciler, üniversite içerisinde her türlü sportif etkinliğe katılabilir”
Öğrencilerin üniversite içerisinde her türlü sportif etkinliğe profesyonel olarak katılabileceklerini belirten Rektör Prof. Dr. Ünal, “Öğrencilerimiz, yalnızca bireysel spor yapmanın ötesinde, kulüpler aracılığıyla aktif olarak spor yapma imkânına sahiptir. Üniversitemiz, kültürel açıdan zengin bir yapıya sahiptir. Kentin kültürel yapısı, bu konuda büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca üniversitemiz, öğrencilerine önemli miktarda burs sağlamaktadır ve şehrin öğrenciyi kucaklaması bunda büyük bir rol oynamaktadır” diye konuştu.

“Kampüs içinde 13 farklı dil konuşuluyor”
Kampüs içinde 13 farklı dil konuşulduğunu dile getiren Prof. Dr. Yavuz Ünal, “OMÜ’de yaklaşık 6 bin yabancı öğrenci bulunmaktadır. 116 farklı ülkeden öğrenci kabul eden üniversitemiz, belirli bölümlere odaklanmamış, her bölüme yayılmış ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Kampüs içerisinde 13 farklı dil konuşuluyor. OMÜ, Türkiye’de bu alanda güzel bir örnektir” ifadelerini kullandı.

"Öğrenciler, üniversitemizde rehberlik ve psikolojik destek hizmetlerinden yararlanabilirler"
Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için sistematik bir oryantasyon programı uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Yavuz Ünal sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversiteye yeni giren öğrencilerimizle toplu ve birim bazlı olarak bir araya geliyoruz. Oryantasyon çalışmalarına bizzat katılıyorum. Öğrencilerimizin üniversiteyi kazandıktan sonra rehavete kapılmamaları için bu süreç çok önemli. Uzun yıllar çalışarak üniversiteye giren öğrenciler, kazandıktan sonra rahatlıyor ve bu durum dezavantaja dönüşüyor. Genel oryantasyon kapsamında üniversitenin imkânları, başvurulacak yerler ve yardım alınacak kişiler hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Ayrıca aktif bir rehberlik sistemi kurduk. Yardım almak isteyen öğrenciler, belirlenen uzmanlardan veya istedikleri kişilerden grup hâlinde veya bireysel olarak destek alabilir. Amacımız öğrencilere kapsamlı bir yönlendirme sağlamaktır. Psikolojik veya diğer kişisel sorunları olan öğrenciler, üniversite bünyesindeki Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (PAMER) danışmanlık alabiliyor. Danışmanlık, bireysel veya grup hâlinde olabilir. Bu sistem, öğrencilerin her türlü sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur. Öğrencilerimizin özgüveni yüksek, analitik düşünebilen, girişimci ve yenilikçi bireyler olmalarını istiyoruz.”

“Önümüzdeki iki yıl içinde ise tüm programları akredite etmeyi hedefliyoruz”
OMÜ’nün toplam kaliteyi hedefleyen bir yaklaşıma sahip olduğunu ve genel olarak bir kültür oluşturma amacı taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Akreditasyon konusu bizim için çok büyük önem taşıyor. Üniversitemizin genel politikası, tüm birimlerini akredite etmeyi hedeflemek. Üç yıl önce 7-8 akredite programımız varken bugün bu sayı 29’a ulaşmış durumda. Yıl sonuna kadar 42-43 programı akredite etmeyi, önümüzdeki iki yıl içinde ise tüm programları akredite etmeyi hedefliyoruz. Bu, öğrencilerimize mesleki anlamda geçerlilik sağlayacak ve ileride onlara avantajlar sunacaktır. Bu arada üniversitemizde öğrencilerin düşüncelerini projelere dönüştürmek ve bu projeleri üretime uygun olduğunda yatırımla desteklemek önceliğimizdir. Ayrıca öğrencilerimizin kendi işlerini kurmalarını sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Tercih döneminde OMÜ’yü seçmek isteyen öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Üniversite olarak tanıtım faaliyetleri kapsamında çeşitli okullara ziyaretler gerçekleştiriyoruz ve etkinlikler düzenliyoruz. Amacımız, öğrencilerin doğru tercih yapmalarına yardımcı olmak ve üniversitemizi yakından tanıtmaktır. Tercih eden öğrencilerimize, üniversiteye girişin bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Öğrencilerin vakitlerini boşa harcamamaları ve eğitimlerine odaklanmaları önemlidir. Doğru tercihler yapmaları ve kendilerini geliştirecek fırsatları değerlendirmeleri için rehberlik etmeye devam edeceğiz.”