Prostat kanseri riskine karşı uzmanından uyarı

Prostat kanseri riskine karşı uzmanından uyarı

Prostat kanseri riskine karşı uzmanından uyarı

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, prostat kanseri ile ilgili uyarılarda bulundu.
Erkeklerde görülme sıklığı ile önemini koruyan prostat kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Uzm. Dr. Bahadır Karaca, doymuş yağ, kırmızı et zengini ancak sebze ve meyveden fakir beslenme alışkanlığının prostat kanseri riskini arttırabildiğine dikkati çekti.
Karaca prostat kanseri ile ilgili yaptığı açıklamada; "Prostat, idrar torbasının hemen altında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği, erkek üreme sisteminde bir salgı bezidir. Normal durumda yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir. Erkekler yaşlandıkça prostat bezi büyüyebilir. Büyümüş bir prostat, mesaneden idrar akışını engelleyebilir ve diğer sorunlara neden olabilir. Büyüme tek başına bir kanser belirtisi sayılmaz. Kanser hücrelerinin bulunmadığı prostat büyümesi iyi huylu (benign) prostat hiperplazisi (BPH) olarak adlandırılır. BPH, bir kanser olmasa da verdiği rahatsızlıkları düzeltmek için ameliyat gerekebilir. Prostat kanserinde, prostat bezi içerisinde kanser hücreleri gözlemlenir. Yaşlanmayla birlikte daha sık ortaya çıkan prostat kanseri dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de erkek kanserleri arasında yüz binde 39,1 görülme sıklığı ile önemini korumaktadır. ” dedi.
Erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskini etkileyebilecek faktörleri de açıklayan Karaca, prostat kanserinin 40 yaşın altındaki erkeklerde nadir, 50 yaş sonrasında görülme riskinin hızla artmaya başladığını ifade etti.

"Prostat Kanserine Yakalanmada Genetik Yatkınlık Önemli ”
Her 10 prostat kanseri vakasından 6’sı 65 yaşından büyük erkeklerde görülüyor diyen Karaca, “ Prostat kanseri olan bir baba veya erkek kardeşe sahip olmak, bir erkeğin bu hastalığa yakalanma riskini iki katından fazla artırmaktadır. Genç yaşlarda prostat kanseri tanısı almış birden fazla akrabası olan erkeklerde de risk daha yüksektir. Doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir beslenme alışkanlığının prostat kanseri riskini arttırabildiğine dair yayınlar vardır. Bazı kimyasallara maruz kalmak riski artırabilmektedir.” diye konuştu.
Erken evrede hiçbir belirti vermeyen prostat kanserinin belirtilerini açıklayan Karaca, yavaş veya zayıf idrar akışı, özellikle geceleri olmak üzere daha sık idrara çıkma ihtiyacı, idrarda kan varlığı, kalça, omurga, kaburga ağrıları, bacaklarda veya ayaklarda zayıflık veya uyuşma, hatta omuriliğe baskı yapan kanser kitlesi nedeniyle mesane veya bağırsak kontrolünün kaybının belirtiler arasında yer aldığını ifade etti.

“Prostat Kanseri Riskini Azaltmak Mümkün ”
Yaşam tarzı değişiklikleri yapmakla kanserin gelişme riskinin azalabileceğine dikkati çeken Karaca, sigarayı bırakmak, sağlıklı vücut ağırlığını korumak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı, dengeli diyet yapmakla riskin azalabileceğini söyledi.