Özyiğit, Türkiye’de model olan projeyi Eğitim Maratonunda anlattı

18.07.2024 18:28:44

Özyiğit, Türkiye’de model olan projeyi Eğitim Maratonunda anlattı

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Eğitim Maratonunda 2019 yılında hayata geçirdikleri ve Türkiye’de bir ilk olan erken çocukluk eğitimi ile ilgili projelerini anlattı.
Programda, Yenişehir Modeli kapsamında hayata geçirdikleri çalışmaları paylaşan Özyiğit, “Biz daha önce yapılmayana, eksik bırakılana, göz ardı edilene bir ışık tuttuk. Çocuklarımızın geleceği için elimizi taşın altına koyduk. Erken çocukluk eğitimine erişimin her çocuğun hakkı olduğuna inanıyoruz. Yenişehir’den bir çoban ateşi yaktık. Tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini düşünüyor ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

"0-3 yaş arası çocuğu olan anne ve babalara 9 ana başlıkta eğitim veriliyor"
Hayata geçirdikleri projenin çocuğun gelişimine bütüncül yaklaşımı içeren, beceri temelli ve bilimsel bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Başkan Özyiğit, “2019 yılında Yenişehir Belediye Başkanı seçildiğimde birinci proje olarak Erken Çocukluk Eğitimi Projesini hayata geçirdik. Projemiz çok basamaklı, birbirini destekler nitelikte temelden başlayarak üst üste yapılandırılmış, çocuğun gelişimine bütüncül yaklaşımı içeren, beceri temelli ve bilimsel bir çalışmanın ürünüdür. Projemiz 7 modülden oluşuyor. Hareket noktası ise 0-3 yaş. Neden 0-3 yaş? Bilim insanları çocuklardaki zihinsel gelişimin yüzde 70 ila 80 oranında 3 yaşa kadar gerçekleştiğini ifade ediyor. Üç yaşa kadar verilen eğitimden 1’e 7 oranında verim alınırken ilkokuldan sonra 1’e 1 oranında verim alınabiliyor. Bebeğin tüm alanlarında sağlıklı bir gelişim göstermesi ve gerekli durumlarda erken müdahale sağlanması için ebeveynlerin erkenden desteklenmesi çok önemli. 2019 yılının Aralık ayında Yenişehir Belediyesi olarak ‘her aile bir okuldur’ sloganıyla Marmara Üniversitesi ile protokolümüzü imzaladık. Eğitim programını yerel yönetim ve kamu üniversitesi iş birliğinde başlattık. Anne ve babaların ebeveynlik becerilerini destekleyerek, çocukların gelişimsel potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayacak bir program. Bugüne kadar 15 grupta 301 aileyle çalıştık. Anneler eğitimle doğru bildiği yanlışları öğrendiğini, babalar ise çocuklarıyla doğru iletişim kurmaya başladıklarını söyledi. Anne ve babalara ebeveyn öz yeterliliğini geliştirmeye yönelik, bebek sağlığından, iletişimden, çocuğun gelişimsel potansiyelini desteklemedeki rollerine kadar 9 ana başlıkta eğitim verdik. Ebeveynlere, gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleri ve psikolojik rehberlik gibi eğitimler veriyoruz. Ayrıca 0-3 yaş arası çocukların dil-bilişsel ve kavramsal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Türkiye’deki ilk Bebek Kütüphanesini de açtık" diye konuştu.

“Bugüne kadar 3 bin 118 çocuğumuzun gelişimsel taramalarını yaptık”
Çocuklara yönelik gelişim değerlendirme uygulamaları ve taramalarla ilgili bilgi veren Başkan Özyiğit, “Projemizin bir diğer önemli noktası da gelişim değerlendirme. Anne ve baba olarak iki noktaya özen gösteririz, çocuğumuzun sağlıklı ve eğitimli olması. 0-6 yaş tüm gelişim alanlarının temellerinin atıldığı dönem. Bu dönemde sorunların yaşanması, çocukların gelişimlerinin yaşıtlarından geri kalmasına ya da gecikmesine neden olmaktadır. Gelişimsel gerilik riski olan çocuklarda müdahale ne kadar erken olursa içinde bulunulan durumun risklerinden en az etkilenme ya da kurtulma şansı da o kadar yüksek oluyor. Bu nedenle klinik psikologlarımızın görev yaptığı Gelişim Değerlendirme Birimimizi kurduk. Bugüne kadar 3 bin 118 çocuğumuzun gelişimsel taramalarını yaptık. 953 çocuğumuzda çeşitli gelişimsel problemler tespit ettik. Çocuklarımızı ihtiyacı olan desteği alması ve tanı için ilgili uzmana yönlendirdik. Özel eğitime yönlendirilen çocuklarımızın gelişiminde olumlu geri dönüşler oldu. Örneğin otizm şüphesiyle uzmana yönlendirilen ve tedavi süreci başlayan 72 çocuktan 23’ü rehabilistasyon ile iyileştirme gösterdi. Ayrıca 79 çocuğumuzun ileri düzey gelişim gösterdiğini yani yaşıtlarına göre 18 ay ileride olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı.

“Toplam 256 öğrenci kapasiteli iki Beceri Temelli Eğitim Merkezi inşa ederek hizmete açtık.”
3-6 yaş arası çocukların yararlanabildiği iki Beceri Temelli Eğitim Merkezi (BETEM) inşa ederek hizmete açtıklarını belirten Özyiğit, BETEM’lerdeki eğitim modelini anlatarak şunları söyledi: “Çocukların gelecekte akıl yürütme, verileri analiz etme ve iş birliği içinde çalışmalarına yardımcı olacak becerilerin kazanımına erken yaşlarda, özellikle okul öncesi dönemde başlanmalı. Bunun için BETEM’leri kurduk. Gerçek anlamda çocukların gelişimsel becerilerine odaklı, bütüncül bir bakış açısıyla çocuğun potansiyelini etkileyecek tüm paydaşları, onların çocuğun gelişimine etki eden becerilerini desteklemesini içeren bir uygulamadan bahsediyoruz. BETEM, aile eğitimlerimizin ardından bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Ebeveynlik bilinci yüksek, çocuğun gelişimsel potansiyelinin farkında olan anne ve babalar bir sonraki adımı sorgulamaya başlayınca BETEM’leri kurduk. Marmara Üniversitesi danışmanlığında 3-6 yaş arasındaki çocuklara beceriye dayalı, zenginleştirilmiş ve bireysel bir eğitim programı uyguladığımız, toplam 256 öğrenci kapasiteli iki Beceri Temelli Eğitim Merkezi inşa ederek hizmete açtık. BETEM’leri fiziki olarak da Türkiye’nin en güzel anaokulları olarak tasarladık."