(Özel Haber) “Resim çizmek aslında bir şarkı mırıldanmak gibi”

(Özel Haber) “Resim çizmek aslında bir şarkı mırıldanmak gibi”

45 yaşındaki Muzaffer Bulut, 30 yıldır ressamlık yapıyor. Ressam Bulut, isteyen herkesin resim çizebileceğini söyleyerek, bu işin başlangıç noktasını ‘mırıldanmak’ olarak tanımlıyor.

45 yaşındaki Muzaffer Bulut 30 yıldır ressamlık yapıyor. Ressamlık macerası çocukken arkadaşlarının yeteneğini keşfetmesi ve bir hocasının da üniversiteye teşviki sonucu başlayan Ressam Muzaffer Bulut, şimdilerde atölyesinde kendisi gibi resim sanatına gönül vermiş öğrenciler yetiştiriyor. Ressamlığı kaba tabirle 2 şekle ayıran Bulut, resim ve karakalem sanatını; nesneyi eşyayı, varlığı anlamak için onu tanımak için, ona dokunmak, onu kavrayabilmek için yapılmış bir inceleme olarak tanımlıyor. Bulut konuyla ilgili “Biz desenle yani karakalemle bir varlığı veya bir eşyayı çizerken öncelikle onu inceliyor ve tanımaya çalışıyoruz, bazen de kişisel özellikler farklı çizim tarzları geliştiriyor. Ben ressamları kaba tabirle iki şekle ayırıyorum. Çizgici ressamlar ve lekeci ressamlar. Çizgici ressamlar nesneyi daha çok kontur, hat çizgi üzerinden tanımlıyor, öyle görüyor öyle algılıyorlar. Ama lekeci ressamlar ise leke olarak, renk olarak ışık olarak ele alıyorlar. Sonra ikisini birleştiriyorlar çizimlerinde. Ben bunu öğrencilerimle paylaşırken lekeyi daha önce kullanmalarını tavsiye ediyorum. Nesneyi, ışığı, gölgeyi bu anlamda lekeyle çözümlemelerimiz oluyor. Her insanın gözü biraz daha farklı algılıyor. Bazen de çizgiyle daha rahat görüyor, bu kişisel bir özellik gibi aslında herkesin görüşü bu anlamda farklı” dedi. 

 


Ressam Muzaffer Bulut resim sanatıyla herkesin uğraşabileceğini belirterek bu işin aslında şarkı mırıldanmak gibi olduğuna değindi. Bulut konuyla ilgili “Bu işle uğraşmak isteyenlere ben şunu diyorum, resim çizmek ya da yapmak şarkı 'mırıldanmak' gibi, nasıl herkes kendi başına yalnız tek kaldığında nasıl bir şarkı mırıldanıyorsa, evde yolda yürürken resimde mırıldanabilir. Bu konuda nasıl ki şan dersi almadan şarkı mırıldanabiliyorsak, resim çizerken de kendi kendimize mırıldanabiliriz. Fakat bunu bir level üzerine götürmek isteyenler için tabi ki ustalardan ders alabilir, eğitim alabilir. Bunun içinde önünüzde bir idolünüz bir kahramanınız olmalı. Onun gibi yapmak onun gibi çizmek daha sonrada o karamanın önüne geçmek ve onu alt etmek gerekiyor. Onun için önce bir idol bir kahraman olur sonra onu geçmeye çalışırsınız” ifadelerini kullandı. 
 

 

 

4 temel kural: “Göz, görüntü, el ve çizim 
Son olarak öğrencilerine eğitim verirken işlerinde hızlı olmaları ve 4 temel kuralı göz önünde bulundurmaları gerektiğini kaydeden Ressam Bulut; “Mesela bisiklet sürerken yavaşladığınızda nasıl bisikletten düşüyorsanız, çizgi de de kesinlikle yavaşladığınızda bazı şeyler kaçıyor. Ne kadar hızlı resmederseniz, yani taslağını hızlı atarsanız o kadar işin içerisinde aklınız karışmıyor. Ben öğrencilerime şunu tavsiye ediyorum; bu hızlı süreç içerisinde 'göz, görüntü, el ve çizim' bu sıraya dikkat etmeliler, fakat önce göz görüyor akılda yoğurup sonra çizime geçtiğin zaman bir şeyler değişebilir ve aklındaki şeyi çizmeye başlarsın, gördüğünü değil. Ben eğitimlerimde göz ve el arasındaki aklı mümkün olduğu kadar kaldırmaya çalışıyorum. Bu yüzden süre konusunda 5 dakika, 10 dakika 15 dakika taslaklarımda var.  Yine karakalem olsun yağlı boya olsun, 3 hafta uğraştığım 1 ay uğraştığım, hem kara kalemde hem yağlı boyada çizimlerde var. Bu aslında tabloda veya resimde neyi vermek istediğinizle alakalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Özel Haber: Rabia Bahçeci