Tarih: 08.05.2025 10:26
Osmaniye’deki "Karatepe Yazıtları" UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne kaydedildi
Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Küresel Stratejik Araştırmalar Derneğince ortak yürütülen çalışmalar sonucunda Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ndeki Anadolu ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğüne kaydedildi.
Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, UNESCO Yürütme Kurulu’nun Paris’te gerçekleştirilen 221. oturumunda alınan kararla, Karatepe-Aslantaş Yazıtları "Karatepe Yazıtları" adıyla UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne Türkiye’den miras olarak kaydedilen 70’inci eser oldu.
Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ndeki yazıtların UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğüne kaydedilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, "Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesinde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlarla ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği tarafından ortak yürütülen çalışmalar sonucunda UNESCO yürütme kurulunun Paris’te gerçekleştirilen 221’inci oturumunda alınan kararla Karatepe Aslantaş yazıtları, ’Karatepe Yazıtları’ adıyla UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne, Türkiye’den kaydedilen 70’inci eser oldu. Osmaniye’miz her anlamda tarihin çok eskilerine giden yerleşim yerlerine ve çok sayıda tarihi esere sahip bir yerdir. Bunun en önemli örneklerinden biri olan Aslantaş Açık Hava Müzemizdeki yazıtların bu listeye girmesinin, buradaki eserlerin korunması anlamında çok kıymetli olduğunu bir kez daha görmüş olduk" dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB